„Letos to bylo už popáté, co jsme pozvali děti ze školky z Radňovic a studenty novoměstského gymnázia na Harusův kopec na besedu o včelách. A pozvání jsme vyřídili i členům našich kroužků z Nového Města na Moravě a z Bobrové,“ informoval předseda novoměstské organizace včelařů Pavel Kaláb, který se protentokrát ujal role hostitele.

Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová

K jeho srubu na vrcholku Harusova kopce se vydaly i děti z radňovické školky, které se na návštěvu předem důkladně připravily. „Ve školce jsme zaměřili celý týden na hmyz. Už v pondělí jsme si společně s dětmi povídali o rozdílech mezi včelou a vosou a probrali jsme i mnohé hmyzí zajímavosti. Včelky jsme i malovali a naučili jsme se o nich také písničku,“ potvrdila učitelka dětí ze školky z Radňovic Veronika Papoušková.

Včelaři pak přiblížili dětem život v úlech, díky jejichž proskleným zadním částem mohli malí hosté nahlédnout přímo do včelích domácností. A společně také vytočili med. „Ukázali jsme jim, jak se plástve odvíčkovávají a jak funguje medomet. Děti si mohly med hned ochutnat, takže tam nechyběla spousta prstíčků, které u medometu chytaly sladkou dobrotu,“ usmál se Miroslav Glier, jednatel Základní organizace Českého svazu včelařů Nové Město na Moravě.

Dálnice D1 u Velkého Meziříčí, ilustrační foto.
Od dubna u Meziříčí jelo rychleji deset tisíc aut