Radost z drobností pod stromečkem bude také letos v Dětském Domově v Rovečném. „Všechny z našich jednadvaceti dětí si nějaké přání namalovaly. Protože jim je většinou kolem patnácti let i více, místo hraček si přejí spíše praktičtější věci. Například kosmetiku, oblečení nebo drobnou elektroniku," konstatoval ředitel Dětského domova v Rovečném Radovan Pokorný.

V celé České republice vyjádřila letos svá přání na papír celkem tisícovka dětí ze čtyřiačtyřicet domovů. O tom, co si přejí, se veřejnost dozví z internetových stránek vespojenios.cz, kam spolek výtvarné práce umisťuje.

Lidé si ze seznamu přání mohou snadno vybrat konkrétní dětský domov ve svém okolí a jednotlivá přání rozliší podle pohlaví či věku autorů. Poté, co podle malůvky vyberou a koupí dárek, mohou jej do dětského domova doručit.

„Ze zkušenosti víme, že řada dárců doručí svůj balíček osobně či připojí alespoň dopis. Děti na ně odpovídají a vznikají tak krásná přátelství," uvedla předsedkyně spolku Vespojení Jana Buriánková. „Také vloni se nám podařilo udělat mnoho radosti. Kromě tisícovky splněných přání s námi sdíleli své vlastní příběhy i dárci. Rodiče s dětmi i učitelé se svými žáky mluvili o přáních dětí z domovů. Často se pak rozhodli uskromnit se a malované sny splnit. Je to pro nás důležité a radostné poselství o mnoha krásných stránkách tohoto projektu", dodala Buriánková.

Dárky, které si děti ve čtyřiačtyřiceti spolupracujících domovech přejí, jsou podle ní často podobně praktické jako v Rovečném. V oblibě je elektronika, kosmetika a knížky a to zejména u dospívajících, kteří si uvědomují, že budou muset brzy z dětského domova odejít a osamostatnit se.

Kromě Rovečného jsou v Kraji Vysočina letos v projektu zapojeny také dětské domovy z Budkova a Náměště nad Oslavou. „V předešlých dvou ročnících byla všechna přání našich dětí vyslyšena a splněna. Doufáme, že tomu tak bude i letos," uvedla ředitelka náměšťského domova Hana Švecová.

Spolek Vespojení vznikl v roce 2010, aby zastřešil aktivity lidí v čele se současnou předsedkyní Janou Buriánkovou a patronem spolku Karlem Voříškem, kteří aktivně spolupracovali s dětským domovem ve Staňkově na Plzeňsku. Pravidelně navštěvovali děti a trávili s nimi volný čas. Z tohoto aktivního sdílení vyplynuly potřeby jak vedení dětského domova, tak především dětí samotných.