„Děti, které chodí do školy v zámku z bytovek, už pohodlně přejdou po lávce na parkoviště, a pak po novém přechodu na chodník před zámkem. Je dobře, že se to po těch letech konečně podařilo. Silnicí hlavně ráno projíždí kolony aut a myslím si, že by bylo jen otázkou času, kdy některý z řidičů nedobrzdí a někoho přebíhajícího silnici srazí," prohlásila Anežka Procházková, která poblíž žďárského zámku bydlí.

Přístavba nové lávky přes potok byla součástí projektu zahrnujícího zrekonstruování parkoviště a opravu původní lávky pro chodce u zámku, nové chodníky, přechod pro chodce z parkoviště a rozšíření místa pro odstavování autobusů. Parkoviště bylo zprovozněno už na konci května, náklad na obě části stavby činí 11,35 milionu korun bez DPH.

Žďárská radnice má ještě v plánu rozšířit záliv pro autobusy před zastávkou, kde nyní mohou zastavit dva autobusy současně. Proto nebyl dokončený chodník před zastávkou, byly tam pouze provizorně položeny obrubníky a zpevněna zemina mezi nimi. „Těch asi patnáct metrů chodníku není dokončených, protože je počítáno s prodloužením zálivu pro autobusy, aby se tam vešly tři. To vyjde asi na 2,5 milionu korun a my se chceme pokusit získat na to dotaci. Co se týče dotace, tak tam bychom mohli dostat až dva miliony korun," vyjádřil se starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

Podle vedení žďárské radnice je tedy stávající provizorní chodník pro pěší pouze dočasným řešením. Pokud bude druhé kolo státní dotace vyhlášeno, v případě úspěchu radnice by se místo pro zastavování autobusů prodloužilo ještě v letošním roce. V opačném případně podle slov starosty až příští rok do začátku turistické sezony.

„Provizorní chodník jsme nechali zhutnit, aby lidé nechodili v blátě, když více zaprší. Chceme se nejdřív pokusit získat dotaci, protože se jedná o zajímavé peníze," doplnil starosta Navrátil.

V současné době u žďárského zámku bezpečně zastaví jak autobus městské hromadné dopravy, tak i autobus, kam nastupují anebo z něj vystupují turisté.

Přebudování parkoviště u silnice I/37 před zámkem, kde dříve nebyla vyznačená jednotlivá stání, stavbaři zahájili loni na podzim. Stavební akci hned zpočátku zkomplikovalo a prodražilo nestabilní podloží, které se směrem Bránskému rybníku propadalo, a proto se nejdříve muselo zhutnit navezeným lomovým kamenem. Novinkou je i přechod pro chodce, který u parkoviště chyběl.