„Městys pozemek vykoupil od soukromého vlastníka. Díky dotaci jsme mohli vytvořit prostor, ve kterém si předškoláci hrají a zároveň se učí poznávat přírodu," řekl starosta Vojnova Městce Karel Malivánek.

Zahrada v mateřské škole se zvětšila a přeměnila v přírodní hřiště. Zůstaly v něm původní vzrostlé stromy, nově v něm děti mají dřevěné herní prvky, ale i záhony. „Samy si pěstují zeleninu a seznamují se s rostlinami a keři a jejich významem," uvedla ředitelka Mateřské školy Vojnův Městec Jana Losenická Ondráčková. „Výborně se nám osvědčily záhonky. Děti samy od sebe chodí a zalévají bylinky a zeleninu. Plejí, okopávají a starají se o rostlinky. A co je úžasné, baví je to," dodala ředitelka.

Mrkev nebo třeba ředkvičky z nové zahrady končí na talířích v jídelně v mateřské školce. „Děti poznávají, jak se ze semínka stane něco, co si pak mohou sníst," poznamenala Jana Losenická Ondráčková.

Bylinkové pexeso

Bylinky vypěstované v zahradě ve školce usušili. „Máme je v pytlíčkách a s dětmi s nimi hrajeme čichové pexeso. Učí se tak poznávat vůni jednotlivých bylinek," vysvětlila ředitelka. Jana Losenická Ondráčková dále plánuje v zahradě vytvořit plnohodnotnou přírodní učebnu.

Vytvoření nového přírodního hřiště v mateřské školce ve Vojnově Městci stálo 980 tisíc korun. „Z vlastního rozpočtu obec zaplatila 98 tisíc korun. Ostatní peníze jsme získali ze Státního fondu životního prostředí," sdělil starosta Karel Malivánek. Budova školky prochází postupnou rekonstrukcí. „Máme už novou moderní kuchyni, nově vymalované prostory a vyměnili jsme také vchodové dveře, které jsou opatřeny moderním zabezpečovacím zařízením," dodal Karel Malivánek s tím, že dalším krokem bude investice do zateplení objektu.

Do Mateřské školy Vojnův Městec dochází ve školním roce 2015/2016 dvacet pět dětí. Kapacita předškolního zařízení umožňuje starat se až o dvacet osm předškoláků.