„Něco lidé přispěli přímo na účet sbírky. Nejvyšší částka od jednoho dárce, kterou jsme přijali, byla deset tisíc korun. Vážíme si ale všech přispěvatelů,“ uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková s tím, že číslo sbírkového účtu, na který se dá i nadále přispívat, je 115-7096220287/0100.

Možností, jak přispět do sbírky, je však několik. Další cesta, jak snahu nemocnice podpořit, jsou kasičky. „Osm jich máme pevných. Dvě jsou v našich nemocničních lékárnách, tři v Bystřici nad Pernštejnem, tři ve Žďáře nad Sázavou. Nejštědřejší jsou lidé v lékárně ve žďárské poliklinice. Tam jsme museli kasičku už dvakrát rozpečeťovat. Celkem do ní drobní dárci naházeli 16 175 korun,“ upřesnila mluvčí s tím, že kromě kasiček pevných pořídila nemocnice také putovní kasičku pro různé akce.

„Poprvé jsme s ní byli na Pochodu srdcem Vysočiny, pak jsme oslovovali drobné dárce v Přibyslavi na ACO Přibyslavském běhu a naposledy to bylo na dni otevřených dveří firmy PKS. I tahle kasička už byla plná. Vešlo se do ní 18 042 korun,“ dodala Tamara Pecková.

Brněnského modeláře Zdeňka Brachtla aktuálně zaměstnávají miniatury hradů kolem Svratky – do konce prázdnin jich bude k vidění pět a první část parku se zpřístupní veřejnosti.
OBRAZEM: V bystřických Lužánkách vyrůstají hrady na horním toku Svratky