Jak ovšem členové rady připustili, zmínka o možné změně výše daně z nemovitosti padla v krátkosti již loni, a ani letos se jí nevyhnuli, když hledali peníze na opravy. „Prozatím zůstáváme na standardu, není náznak, že by zvýšení daně z nemovitosti chtěl některý z politických klubů navrhovat. Teoreticky by měla tedy zůstat stejná jako v letošním roce, ale nevylučuji, že v průběhu tvorby rozpočtu na rok 2014 do toho nesáhneme," vyjádřila se starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.

Letos se na dani z nemovitosti vybralo 15 milionů korun. Pokud nechtějí město jen udržet v chodu, ale i budovat, peníze se podle starostčiných slov někde vzít musí. Jak sama podotkla, od kolegů z různých měst republiky a také ze svazu měst slýchá otázku na to, kolik činí daň z nemovitosti ve Žďáře, že oni zvyšují o tolik. A dotazy prý už rovněž zazněly ze strany obyvatel okresního města.

„Samozřejmě mě to zajímá a hrozně by mě rozšílilo, kdybych měl najednou platit za byt třeba dvounásobek toho, co hradím nyní. Jako invalidní důchodce si nemůžu příliš vyskakovat a vyšší platba by znamenala nutnost ušetřit jinde," poznamenal Luděk Šmíd s tím, že podle jeho názoru vše závisí pouze na tom, jak umí město hospodařit.

Platba každý rok

Zatímco daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává jednou, a to konkrétně po pořízení nemovitosti, nebo v případě nějaké změny, samotnou daň z nemovitosti je nutné odvést každý rok. Finanční úřady poplatníkům rozesílají složenky s výší daně. Daň z nemovitosti se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb, přičemž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. „Všeobecný vzoreček k dani z nemovitosti neexistuje. Jinak se vypočítává daň z pozemku, a to dle druhu využití, a jinak daň ze staveb – dle zařazení stavby. Dále záleží na konkrétním katastrálním území a konkrétních koeficientech v dané obci," vysvětlila Alena Marková, správkyně daně z nemovitosti oddělení majetkových daní, oceňování a ostatních agend Územního pracoviště Finančního úřadu pro Kraj Vysočina ve Žďáře nad Sázavou. „Za byt ve Žďáře o velikosti podlahové plochy 70 metrů čtverečních se platí daň z nemovitosti ve výši 336 korun," vypočítala Marková.

Časový harmonogram a zásady sestavování, vyvěšování i schvalování rozpočtu na rok 2014 už radní odsouhlasili. Konečnou verzi musí zastupitelé odhlasovat 12. prosince.  „Kolegové nesdíleli můj optimismus. Chtěla jsem rozpočet z roku 2013 plus jedno procento, ale nakonec zůstaneme jen na rozpočtu z roku 2013. Když přijde více peněz, můžeme je dodatečně rozdělit. Od toho také zastupitelstva jsou," uvedla starostka Dagmar Zvěřinová. „Rozpočet na rok 2014 bude dělán s hodně chladnou hlavou," dodala. Do roku 2013 šlo město s vyrovnaným rozpočtem ve výši 478,5 milionu korun.

Ihned po schválení byl harmonogram rozesílán vedoucím jednotlivých městských odborů a ředitelům příspěvkových organizací. Základní finanční návrhy mají tito předkládat do 13. září. „Včetně předpokládaných výdajů v letech 2015 až 2017, protože kromě rozpočtu 2014 se bude schvalovat i rozpočtový výhled na následující tři roky," sdělil místostarosta Ladislav Bárta. Letos poprvé budou také vyhodnocovat to, jak se městu daří naplňovat rozpočtové určení daní. Podle Bártových slov zatím předpovídané příjmy, které měl Žďár v rozpočtu plánovány, naplňovány jsou. „Dokonce v položce příjmy podle zákona o loteriích jsme si dovolili s ohledem k dalším požadavkům a výdajům tuto sumu navýšit o jeden milion korun. Počítáme, že letos získáme 11 milionů korun, ke konci července přišlo 8,5 milionu korun," doplnil místostarosta.