Že alkohol není na kole „dobrý přítel", se přesvědčil třiačtyřicetiletý cyklista, který o víkendu sjížděl prudký kopec směrem k penzionu v Podmitrově, části Strážku na Bystřicku. Asfaltová silnička je tam úzká a točitá.

„Při průjezdu nepřehlednou pravotočivou zatáčkou nezvládl muž řízení jízdního kola a havaroval vlevo mimo komunikaci. Při nehodě došlo k lehkému zranění. Cyklista byl následně převezen do novoměstské nemocnice," informoval mluvčí krajských policistů Martin Dušek.

Ještě předtím policisté u muže provedli rutinní dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, přičemž bylo zjištěno, že potlučený cyklista má 1,08 promile alkoholu v dechu. „Při nehodě nevznikla žádná hmotná škoda, věc ale policisté dále šetří," dodal Martin Dušek. Podobných případů je teď v létě podle policistů více, protože cyklisté při svých prázdninových cestách „od hospody k hospodě" na nějaké to pivo nehledí.

„Raději si dám pivo než sladkou limonádu, protože po ní mám hned zase žízeň. Navíc v horku a při šlapání do kopce se alkohol rychle vypotí," je přesvědčen Miroslav Dohnal ze Žďáru nad Sázavou. Ten dodává, že v každé hospodě, u které při cyklotúře zastaví, si dá jedno malé pivo.

Cyklisty zákon považuje za řidiče nemotorového vozidla, a stejně jako šoféři těch motorových nesmějí na pozemních komunikacích řídit pod vlivem alkoholu. Za to jim hrozí ve správním řízení pokuta až do výše padesáti tisíc korun, a pokud v opilosti způsobí dopravní nehodu, při které zraní ještě někoho jiného, mohou také na několik let skončit ve vězení.

„V takovém případě záleží na právní kvalifikaci činu, což je spojeno s množstvím alkoholu, které cyklista vypil, zda bylo při nehodě způsobeno lehké či těžké ublížení na zdraví a další okolnosti, od čehož by se pak odvíjela i sazba uděleného trestu," uvedla žďárská policejní mluvčí Monika Pátková.

Porušováním zákazu řízení kola pod vlivem alkoholu jsou čeští cyklisté pověstní. Proto nepřekvapí, že maximální peněžitý postih ve výši padesáti tisíc korun se řadě z nich zdá přehnaný. „Pokud se přece potluču jenom já sám a ještě si přitom zničím kolo, je to jen moje blbost. Nevím, proč bych měl ještě platit takovou pálku," myslí si Pavel Jeřábek z Nového Města na Moravě.

Odlišně problematiku alkoholem posilněných cyklistů vnímá Jana Zichová ze Žďáru nad Sázavou. „Zákon to zakazuje, tak by se to tak mělo brát. A opilý cyklista, který přejede v plné rychlosti třeba malé dítě, mu může ublížit stejně, jako když ho zachytí podnapilý řidič auta," prohlásila žena.

Alkohol má na konzumenta vliv stejný, ať sedá na kolo, nebo do auta. Roli hraje pohlaví a hmotnost osoby i osobní dispozice a další faktory, protože každý organismus alkohol odbourává jinak. Podle orientačního odhadu má sedmdesátikilový muž po vypití jedné „desítky" v krvi 0,3 promile alkoholu, zatímco pětapadesátikilová žena už po vypití třetinky desetistupňového piva, a to zhruba po dobu tří hodin.

Podle policistky Pátkové je alkoholem posilněných cyklistů v létě více, a proto policisté provádějí jejich průběžné kontroly. „Jsou dopravní akce zaměřené primárně na cyklisty, ale většinou je kontrolujeme v rámci běžného výkonu služby," dodala mluvčí.

----------------

Alkohol na kole

- zákon o provozu na pozemních komunikacích považuje cyklistu za řidiče nemotorového vozidla

řidič nesmí při jízdě na pozemní komunikaci řídit pod vlivem alkoholu

- do jednoho promile alkoholu v krvi je pokuta v rozmezí od 2500 do 20 tisíc korun, od jednoho promile výše od 25 do 50 tisíc

řízení pod vlivem alkoholu je buď přestupek, nebo trestný čin, hranici většinou tvoří míra ovlivnění, obvykle jedno promile