„Nyní máme přihlášeno 518 startujících z třiadvaceti zemí," upřesnil v úterý ředitel závodu Pavel Doležel.

Řidiče čekají komplikace

Takové množství jezdců však znamená nejen unikátní podívanou pro sportovní fanoušky, ale také četná omezení pro řidiče. Na komunikacích ve Žďáře i v jeho nejbližším okolí na ně čekají v době konání závodů uzavírky a objížďky. Sportovní klání startuje už ve čtvrtek, kdy se koná bezmála dvacetikilometrová časovka jednotlivců.

Cyklisté se budou tento den pohybovat na trase mezi Novým Veselím, Březím nad Oslavou, Pokojovem a Bohdalovem. Odtud se po obrátce vydají opět do Pokojova a Březí a následně do Kotlas. Z této vsi vyrazí zase přes Březí do cíle v Novém Veselí.

Kvůli zajištění bezpečnosti závodníků i dalších účastníků silničního provozu bude celá trasa od půl deváté ráno do půl čtvrté odpoledne pro motoristy zcela uzavřena. Výjimku tvoří linkové autobusy.

Na objížďkách bude víc aut

Ostatní řidiči musejí využít objízdnou trasu přes Ostrov nad Oslavou, Sazomín, Vatín, Žďár a Budeč. „Samozřejmě z toho nejsem nadšený. Přímo na trase závodu sice nebydlím, ale i na objížďce, kudy jezdím z práce, bude provoz určitě mnohem větší než obvykle. Pro jeden den to ale vydržím, tak velké závody jsou pro region prestiží a je jasné, že se neobejdou bez omezení," vyjádřil se Jiří Šmíd ze Žďáru.

Na komplikace se musí řidiči připravit i v pátek, sobotu a v neděli, kdy je na programu závod jednotlivců. Pro veškerou dopravu bude v tyto dny uzavřena žďárská ulice Studentská, a to vždy od devíti hodin ráno do půl druhé odpoledne.

Navíc lidé, kteří v této ulici využívají zastávku MHD, musejí od půl deváté do patnácti hodin využít náhradní stanoviště ve Wonkově ulici. Ze startu a zároveň i cíle ve Studentské ulici budou cyklisté směřovat Vysockou ulicí do obce Vysoké, dále přes Počítky, Sklené, Tři Studně, Vlachovice, Nové Město na Moravě, Radňovice až do Žďáru nad Sázavou, kde budou projíždět ulicemi Novoměstská, Neumannova a Studentská. Tato trasa bude od devíti hodin ráno do půl druhé neprůjezdná jenom částečně.

„Po směru jízdy, tedy kromě zcela uzavřené Studentské ulice, bude doprava vedena bez omezení," uvedl Pavel Doležel. Naopak proti směru putování cyklistů budou smět jezdit pouze linkové autobusy a spoje MHD. Ostatní šoféři musejí vyrazit po objízdné trase. Ta vede přes Mělkovice, Veselíčko a Slavkovice. Na provoz, který navíc komplikuje několikaměsíční uzavírka části žďárské ulice Žižkova, jež začala už ve středu, budou kromě organizátorů dohlížet také policisté a městští strážníci.

„Dopravu budeme usměrňovat zejména na křižovatce u České pojišťovny nebo na výjezdu ze sídliště Vodojem do Novoměstské ulice," sdělil Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie.

Kromě dohledu na silnicích strážníky čeká i zvýšená kontrolní činnost v ulicích města například v okolí ubytovacích zařízení, neboť na závody dorazí velké množství návštěvníků i diváků. V terénu budou dvě hlídky navíc.

--------------

Dopravní omezení během Masters 2012

Časovka jednotlivců (čtvrtek 28.6.2012 )

Trasa: Nové Veselí-Březí nad Osl.-Pokojov-Bohdalov (obrátka u zdr. střediska-Pokojov-Březí nad Osl.-Kotlasy(obrátka okolo kapličky)-Březí nad Oslavou-Nové Veselí. Úplná uzavírka pro veřejnou dopravu platí od 8:30 do 15:30 a neplatí pro linkovou autobusovou přepravu. Zastávka Nové Veselí, Obecní úřad bude od 8:30 do 15:30 přeložena o 50 m do ulice z druhé strany úřadu městyse. Objízdná trasa pro směr z Ostrova nad Osl. do Nového Veselí a obráceně: Ostrov nad Osl., Sazomín, Vatín, Žďár nad Sáz., Budeč, Nové Veselí.

Závod jednotlivců (pátek 29.6., sobota 30.6. a neděle 1.7.2012)

Trasa: Žďár nad Sáz., ul.Studentská, ul.Vysocká-Vysoké-Počítky-Sklené-Tři Studně-Vlachovice-Nové Město na Mor.-Radňovice- Žďár nad Sáz., ul.Novoměstská, ul.Neumannova, ul.Studentská

Úplná uzavírka pro veškerou dopravu platí jen pro ul.Studentská

od 9:00 do 13:30. Částečná jednosměrná uzavírka pro veřejnou dopravu: Platí pro zbývající část okruhu (celý okruh mimo ul.Studentská)

od 9:00 do 13:30 hodin a neplatí pro vozidla linkové autobusové přepravy a autobusy MHD. Veřejná doprava proti směru jízdy závodníků nebude možná na uzavřených úsecích okruhu. Doprava po směru jízdy závodníků bude neomezena. Zastávka v ul. Studentská bude od 8:30 do 15:00 přeložena do ul. Wonkova. Objízdná trasa pro směr ze Žďáru nad Sáz. do Nového Města: Žďár nad Sázavou, Mělkovice, Veselíčko, Slavkovice, Nové Město. Zdroj: Masters 2012