„Hlídka z obvodního oddělení ve Žďáře nad Sázavou zastavila ve dvě hodiny ráno devatenáctiletého cyklistu, který jel po cyklistické stezce u fotbalového stadionu ve Žďáře," řekl mluvčí Krajského oddělení policie kraje Vysočina David Linhart. Mladík na sebe upozornil tím, že neměl osvícené kolo.

„Policisté při kontrole z mužova dechu ucítili alkohol. Následná dechová zkouška byla pozitivní," dodal Linhart.

Tento podnapilý cyklista není v létě výjimkou. Podle vedoucího dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou Zdeňka Kubíka si ale lidé neuvědomují, že na kole platí stejná pravidla jako pro řidiče za volantem.

„Cyklista je řidič stejně jako řidič vozidla. V zákoně je jednoznačně uvedeno, že nesmí být pod vlivem alkoholu," řekl Kubík. „Někdo může spekulovat o tom, co je horší: zda řidič pod vlivem alkoholu, nebo cyklista. Je ale třeba si uvědomit, že úrazů cyklistů pod vlivem alkoholu je hodně a jejich následky jsou závažné," řekl Kubík.

Pokud si dá někdo jedno pivo, podle Kubíka tolik nebezpečný nebude. „Má-li ale někdo dvě promile a jede po cyklostezce, kde se pohybují rodiny s dětmi, je velmi nebezpečný," zdůraznil žďárský policista.

Dát si po cestě pivo je ale mezi cyklisty běžnou praxí. „Když vyrazíme s přáteli na kolo, nebudeme pít džus. Většinou se po cestě zastavíme ve dvou, třech hospodách a v každé si alespoň jedno pivo dáme. Po cestě to přece vypotíme," pokrčil rameny cyklista František Sobotka ze Svratky.

Jenže to, že cyklista alkohol takzvaně „vypotí", podle policisty Kubíka neplatí. „Doba spalování může být mírně kratší. Nelze na to ale spoléhat," upozornil Kubík.

Neukázněným cyklistům kromě úrazu hrozí navíc i pokuty. „V nejhorším případě, tedy když někdo odmítne dechovou zkoušku a my tak automaticky předpokládáme, že je pod vlivem alkoholu, může být pokuta dosáhnout padesát tisíc korun," vyčíslil Kubík s tím, že sankce se mohou pohybovat v desetitisících korun běžně.

„Jako dopravní policie se na cyklisty zaměřujeme a provádíme dechové zkoušky i na cyklostezce. Hodně cyklistů už se divilo, že byli pokutovaní za jízdu pod vlivem alkoholu," sdělil Kubík.

Pokud se navíc podnapilý cyklista zraní, musí počítat i s hrazením léčebných výloh. „Pokud u dopravní nehody zjistíme alkohol – a může to být i nehoda na lesní cestě, hlásíme to na příslušné pojišťovny. A lidé se pak diví, že je pět piv vyjde na statisíce korun. Musí si pak zaplatit všechno – výjezd sanitky, ošetření, hospitalizaci," upozornil Kubík.