Pětatřicátá Čvachtačka je celodenní akcí a „základnu" má ve žďárské orlovně v Libické ulici, odkud se ráno startuje k pochodům. Odpoledne nabídne i výstavu fotografií a promítání videí, večer zase Country ples s tombolou.

Účastníci pochodu si opět mohou vybrat z několika tras, letos se vydají na 13, 25, 35 nebo 50 kilometrů. „Ke každé trase dostane turista propozice popis trasy a mapku. Startovné je čtyřicet korun, děti, přesněji každý turista mladší 18 let, se Čvachtačky účastní zdarma," řekla Petra Filipová z pořadatelské CK Nomád. Na pochod se vyráží od 7 hodin ráno, cíl je v místě startu do 19 hodin. Pořadatelé doporučují vzít si s sebou turistickou mapu Žďárské vrchy, dobré boty a oblečení a pláštěnku. Žádají též turisty, aby dodržovali návštěvní řád Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Úschovna zavazadel bude fungovat v místě startu a cíle.

Mimožďárští účastníci rovněž mohou přespat v orlovně na žíněnce, nebo si zamluvit ubytování jenom asi 50 metrů od orlovny v internátě středního učiliště.

Celý den bude k vidění výstava letošních fotografií ze zájezdů CK Nomád. Uzávěrka soutěže je pozítří, 21. listopadu. Na programu Čvachtačky je i vyprávění a promítání videí či diapozitivů z cest. Zájemci mohou představit vlastní příspěvky, pokud je v předstihu ohlásí. Promítací zařízení bude k dispozici.

Tečku za žďárským „turistickým" dnem udělá večerní country ples s hudební skupinou Nazdar. Příchozí si budou moci zatančit, obdivovat vystoupení taneční skupiny Tanzanit, vyhrát v tombole nebo se zúčastnit výuky country tanců.

Čvachtačka 2013

sobota 23. listopadu, orlovna Žďár nad Sázavou, Libická ulice

starty pochodů od 7.00 hodin; startovné: 40 korun, děti zdarma; výbava: turistická mapa Žďárské vrchy, dobré boty a oblečení, pláštěnka

promítání videí od 16.00, salonek orlovny

fotosoutěž fotografie ze zájezdů CK Nomád v r. 2013; vyhlášení soutěže během country plesu; uzávěrka pozítří 21. 11.

country ples od 19.30, velký sál orlovny; vstupné 100, v předprodeji 90 korun

další informace: www.nomad.cz