Na druhém místě skončila s 18 procenty hlasů jedle obrovská ve Znojmě, třetí místo obsadila jedle ojíněná z Brna.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo pro náš strom sehnat co nejvíce hlasů," uvedl žďárský místostarosta Ladislav Bárta s tím, že sám rozjel kampaň prostřednictvím sociálních sítí, aby se o soutěži Deníku o nejkrásnější vánoční strom co nejrychleji dozvědělo co nejvíce lidí. „Chtěli jsme, aby bylo vidět i to, co je ve Žďáře hezkého, když už chátrající někdejší hotel Bílý lev byl čtenáři Deníku vyhlášen jako nejošklivější na Vysočině," dodal Bárta.

Žďárský smrk na náměstí roste už dvě desetiletí, za tu dobu dosáhl výše třinácti metrů. Žďárská radnice do výzdoby vložila třicet tisíc korun. Kromě samotného centra letos sladěná vánoční výzdoba doplnila i vedlejší Havlíčkovo náměstí, konkrétně historický Čechův dům, který se každý večer rozzáří do tmy. „Byli bychom rádi, kdyby se k nám do budoucna, co se týká vánoční dekorace, připojily i podnikatelské subjekty, které mají v lokalitě svoji provozovnu či sídlo," plánuje další vánoční výzdobu centra okresního města starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.

Letos byl žďárský vánoční strom oproti předchozím letům poprvé rozsvícen už o první adventní neděli, která připadla na 1. prosince, a nikoliv až 5. prosince či 6. prosince, jak tomu bylo v předchozích letech.

„Je to dobře, však i v ostatních městech a vesnicích vánoční výzdobu rozsvěcují už se začátkem adventu. Žďár byl v tomto ohledu vždycky až poslední," myslí si František Sehnal ze Žďáru nad Sázavou. „Osobně bych uvítala, kdyby ten program k zahájení adventu byl pestřejší. Třeba by se do něj mohly zapojit i další subjekty ve městě a rozsvěcení stromu by se dalo spojit s trhem, ukázkami vánočních zvyků či ochutnávkou tradičních jídel," přiblížila svoji představu Dana Šimonová ze Žďáru nad Sázavou.