V havlíčkobrodské nemocnici mají aktuálně hospitalizováno s potvrzeným onemocněním Covid-19 dvaašededát pacientů. „Z toho pět je na lůžkách intenzivní péče. Máme také jednoho dětského pacienta,“ přiblížila mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.

Nemoc se nevyhýbá ani zdravotníkům. V Havlíčkově Brodě mají aktuálně dvaadvacet zaměstnanců nemocnice v izolaci a tři v karanténě. Od úterka tam proto personálu na intenzivní péči a v odběrovém stanu vypomáhá šest vojáků.

Očkování na Vysočině, ilustrační foto.
Hejtman prosí praktické lékaře, aby pomohli s očkováním

V havlíčkobrodské nemocnici se potýkají i s dalšími komplikacemi. „Vzhledem k přerušení dodávky monoklonálních protilátek, nejsou od dnešního dne protilátky aplikovány pozitivním pacientům, které k nám k ambulantnímu podání posílali praktičtí lékaři,“ upřesnila Petra Černo.

Zdravotníci v karanténě

Ani v novoměstské nemocnici to nevypadá právě růžově. „Na standardních lůžkách evidujeme v současné době sedmašedesát pacientů s onemocněním Covid-19. Počet nemocných neustále narůstá. Na jednotce intenzivní péče máme pět pacientů, dva z nich jsou na umělé plicní ventilaci,“ informovala mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Tamara Pecková.

Pětadvacet zaměstnanců novoměstské nemocnice je ve stavu nemocných. „A dalších šest je v karanténě,“ doplnila smutnou statistiku Tamara Pecková s tím, že i oni jsou rozhodnuti obrátit se o pomoc na armádu. „Zítra budeme odesílat žádost o výpomoc vojáků, potřebovali bychom dva až pět,“ upřesnila mluvčí novoměstské nemocnice.

Vánoční strom v Novém Městě na Moravě.
Zrušte rozsvěcení vánočních stromků, apeluje hygiena na radnice na Jihlavsku

V Třebíči jsou na tom o něco lépe. Pacientů s covidem na standardních lůžkách tam evidují pětatřicet. Na jednotce intenzivní péče mají tři pacienty. A na plicní ventilaci jsou připojeni čtyři pacienti. V pracovní neschopnosti tam mají deset zdravotníků a čtyři další v karanténě. „I my jsme žádali o pomoc armádu, ve čtvrtek dopoledne mají dorazit tři vojáci. Měli by pomáhat na odděleních,“ uvedla mluvčí třebíčské nemocnice Jitka Mácová.

Nejméně covidových pacientů je v Pelhřimově

Nejnižší číslo nemocných s covidem evidují zatím v pelhřimovské nemocnici. Aktuálně tam je hospitalizováno jedenáct pacientů na lůžkách standardní péče. „Na jednotkách intenzivní péče teď nemáme hospitalizovaného ani jednoho covid pozitivního pacienta. V současné době je interní oddělení III přebudováno na covidové oddělení III,“ nechala se slyšet mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

Jestřebí po povodních.
Kraj nechá opravit průtah Jestřebím. Za dvacet milionů korun

Nemocnice přistoupila i k dalším opatřením. „Už od pondělí jsme omezili poskytovaní elektivní operativy a došlo ke změně struktury lůžkových oddělení tak, aby zařízení bylo schopno poskytnout péči pro necovidové i covidové pacienty. V důsledku zhoršující se epidemiologické situace a nárůstu pacientů s onemocněním Covid-19 jsme byli také nuceni do odvolání zavřít lůžkovou část rehabilitačního oddělení, abychom mohli personálně posílit oddělení covid III,“ upřesnila Alexandra Knapová s tím, že další covidové oddělení vzniklo z lůžkové části urologického oddělení.

A covid se ani tam nevyhnul zdravotnickému personálu. V Pelhřimově mají aktuálně dvanáct zaměstnanců nemocnice s diagnózou Covid-19. „A jeden zaměstnanec je v karanténě,“ doplnila mluvčí pelhřimovské nemocnice.