Gobelínový salonek v kulturním domě je hodně využívaný. „Konají se tam nejrůznější kulturní akce, společenská setkání, svatby i vítání občánků. Místnost už je ale dost zanedbaná a přestala vypadat hezky," vysvětlil nutnost přetvořit podobu gobelínového salonku, která se od jeho vzniku příliš nezměnila, novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Radnice stála před rozhodnutím, jakým způsobem rekonstrukci provést. Jedna z variant nabízela úpravu tak, že by nic ze stávajícího interiéru nezůstalo zachováno. „Podobně jako tomu bylo i v jiných místnostech v kulturním domě v minulých letech. Bylo navrhováno dát salonku naprosto jiný výraz," potvrdil starosta Šmarda.

Dědictví po předcích

Druhá z možností se naopak přikláněla k tradiční podobě. Jejím cílem bylo zejména zachování nástěnného koberce, který dal gobelínovému salonku jeho jméno. „Koberec byl utkán právě pro tuto místnost. Je to dědictví po předcích, má svou hodnotu a je základem této místnosti," zhodnotil Michal Šmarda.

Radnice v Novém Městě uspořádala anketu, v níž se místní obyvatelé měli vyslovit pro či proti další existenci nástěnného koberce. „Přestože jsem se také klonil spíše k variantě gobelín zachovat, překvapilo mě, s jakou razancí se místní vyslovili pro to, aby byl i nadále součástí gobelínového salonku. Bylo to okolo osmdesáti procent hlasujících," přiznal údiv nad výsledkem hlasování v anketě pořádané městem starosta Michal Šmarda.

Pro někoho symbol hlubokého komunismu, pro většinu hlasujících Novoměšťanů se ale gobelín stal tím, co k běžnému životu v Novém Městě a k slavnostním akcím a událostem nedílně patří. „Ukázalo se, že drtivá většina místních obyvatel má k němu bližší vztah. A nevidí v něm dílo socialistického realismu, kterým by pohrdali, ale naopak dědictví po předcích, na němž jsou zdůrazněny dominanty města, které pro ně něco znamená," podotkl Michal Šmarda

Přání veřejnosti se zanedlouho změní ve skutečnost. Gobelínový salonek projde obnovou, nástěnný koberec bude ale i nadále jeho nedílnou součástí. „Na tom se shodla i naše kulturní komise, která je poradním orgánem rady města. Rádi bychom s rekonstrukcí začali na sklonku roku. Změní se podlahová krytina, elektroinstalace, způsob osvětlení, inventář a částečně i vzhled zdí. Gobelínový salonek bude nový, ale zároveň bude respektovat tradici," popsal Michal Šmarda.

Návrhy, jak by měla místnost po přestavbě vypadat, jsou už známé. „Máme k dispozici několik barevných variant, mělo by se pracovat i se světlem. Gobelín v současném stavu nelze zatemnit, v budoucnu budou dvě možnosti. Buď bude osvětlený přírodním světlem, nebo se zatemní. Gobelínu by mělo osvětlení prospět, vytáhly by se tak jeho barvy a jednotlivá témata. Partyzán by na něm mohl být potlačen, naopak jiným motivům by světlo dalo více vyniknout," prozradil záměr ředitel Novoměstských kulturních zařízení Daniel Šimek.

Gobelínový salonek získá obnovou i větší variabilnost. Kromě již zmiňovaných společenských akcí bude sloužit také k jiným účelům. „Tím, že je v plánu i možnost zatemnění, změní se také jeho využití. Přestěhujeme do něj dataprojektor a plátno a proměníme jej vždy na nějaký čas na filmovou klubovnu. V poslední době máme v kulturním domě tolik akcí, že se začínáme potýkat s místem. Díky rekonstrukci bude gobelínový salonek fungovat coby obřadní síň, přednáškový i promítací sál a podobně. Bude prostě více multifunkční," vyjádřil se šéf novoměstské kultury.

První společenské akce by se v nově zrekonstruované místnosti mohly uskutečnit už na počátku příštího roku. „Rádi bychom realizaci posunuli o kousek dál vzhledem k tomu, že při pořádání plesů se gobelínový salonek také využívá. Chtěli bychom, aby se jeho rekonstrukce vyhnula plesové sezoně," řekl Šimek.