„Chystám se i do Prahy, Vídně a také do Mikulova," poznamenal někdejší obyvatel Žďáru s odkazem na svoji vinařskou činnost v Tasmánii. Jeho víno odrůdy Chardonnay 2011 na prestižním festivalu, kde 219 porotců hodnotilo 14 362 různých vín z 52 zemí, získalo světovou cenu. „Takové ocenění za chardonnay získala Austrálie poprvé," řekl Chromý.

Žďár připomínají i jména základních řad jeho vín. Nesou jména Pepik, Josef Chromy a Zdar, a to společně se symbolem firmy v podobě českého lva. „Na prstenu mám kromě lva vyryto i slovo Zdar. Mimochodem, víno řady Zdar je to nejkvalitnější a z nejlepších ročníků," sdělil Josef Chromý, který se čestným občanem Žďáru stal před dvěma lety a při té příležitosti coby podnikatel v potravinářství a vinařství v Tasmánii převzal republikové ocenění Gratias Agit 2014 za příkladné aktivity v nevládní sféře zaměřené na propagaci České republiky.

Na svých vinicích dnes téměř šestaosmdesátiletý podnikatel pořádá třeba i svatby. „Teď máme zabukováno 72 svateb a občas se tam konají i dva sňatky během víkendu," přiblížil.

Josef Chromý, který se narodil v prosinci 1930 v Novém Veselí, se s rodiči přestěhoval do Žďáru krátce po narození. Jeho tatínek pracoval na jatkách a on se později vyučil řezníkem a uzenářem a složil mistrovské zkoušky. Bezmála dvacetiletý Josef v roce 1950 z komunistického Československa emigroval do Rakouska a odtud se dostal do Tasmánie. „Dostal jsem tehdy na výběr mezi Kanadou, USA, Austrálií a Novým Zélandem. Vybral jsem si místo, kde jsem si myslel, že budou nejlevnější životní náklady, protože jsem byl bez peněz. V Tasmánii jsem nejdříve pracoval v továrně na azbest, než jsem začal hledat práci ve svém oboru," popsal Josef Chromý.

V roce 1957 si založil své řeznictví, v 90. letech zaměstnával 530 lidí a produkoval sedm set tun masa týdně. Z řeznického mistra se vypracoval na jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů australského ostrova Tasmánie. Pak prosperující podnik Blue Ribbon prodal a začal se věnovat vinařství. Nyní má Josef Chromý vinice na jednašedesáti hektarech, firma Josef Chromy Winery, jejíž vína sbírají ocenění, se stala známou. Vína se dají koupit i v České republice prostřednictvím pražského dovozce.

K vinařství si Josef Chromý časem přibral ještě další činnost, a to obchod s pozemky, výstavbu inženýrských sítí či domů a čtvrtí po celé Tasmánii. Zrekonstruoval například ruinu nemocnice Charles na hotel a aktuálně přestavuje zábavní park v Launcestonu. „Jmenuje se Penny Royal a měl by být zaměřen na historii Tasmánie," dodal Josef Chromý.