Lidé z Vysočiny se v něm dozvědí i další zajímavé prognózy, kterak by dopad chřipky na obyvatele a veškeré dění na Vysočině mohl vypadat. Nákaza virem Pandemik A H1H1 však alespoň prozatím není v kraji zvlášť rozšířena a žádná zásadní opatření aktuální nejsou.

„Je hlášeno třináct případů. Opatření v této fázi a v tomto počtu případů jsou především preventivní a jsou především odpovědností každého člověka. To znamená přísnější dodržování hygienických návyků, užívání přírodních vitamínů a podobně,“ informovala mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Na Žďársku je zaznamenáno šest potvrzených případů pandemické chřipky, většina nemocných se však léčila doma a nemusela být hospitalizována. „V průběhu minulého týdne jsme u nás měli jednoho pacienta s nákazou virem A H1N1, ale už byl propuštěn,“ řekl primář novoměstského infekčního oddělení Miloslav Šťastník s tím, že dosud všechny případy nákazy prasečí chřipkou se obešly bez zdravotních komplikací.

Zástupci kraje mají ve své gesci i očkování proti novému viru, které bylo v rámci republiky zahájeno v pátek. V kraji vzniknou očkovací centra v nemocnicích, kde bude v první fázi vakcinován zdravotnický personál, který je nákaze vystaven nejvíce.

Ve žďárském okrese vakcinační centra v nejbližších dnech vzniknou v novoměstské nemocnici a také v Nemocnici svaté Zdislavy v Mostištích. „Očkování zaměstnanců nemocnice a záchranné služby budeme realizovat v tomto týdnu,“ potvrdil Miloslav Šťastník.

Další vakcíny proti prasečí chřipce budou distribuovány praktickým lékařům, kteří naočkují zdravotně znevýhodněné pacienty, jež například trpí chronickými chorobami, mají sníženou imunitu vůči virové infekci, nebo se jedná o nemocné po závažných operacích.

Seznamy pacientů, kteří splňují kritéria pro očkování, a jsou schváleny pojišťovnami, budou mít k dispozici praktičtí lékaři. V rámci celé republiky je do jara příštího roku plánováno očkovat zhruba milion lidí. Jedná se o chronicky nemocné, zdravotníky a lidi, kteří jsou nezbytní pro fungování státu

Ostatním prozatím nezbude než se chránit ostatními doporučovanými metodami. Především dodržováním základních hygienických pravidel.
Antivirotika se podle odborníků do zásoby kupovat nevyplatí. Preventivně nepůsobí, před nákazou neochrání, a jejich užití je opodstatněné nejpozději do 48 hodin od prvních chřipkových příznaků. Nenahrazují však očkování proti chřipce.

Tyto medikamenty zastavují nebo snižují množení virů a celkově snižují nepříjemné chřipkové příznaky a také celkovou dobu trvání nemoci. „Antivirotikum Tamiflu je již nějakou dobu vyprodáno. Na trh se dostává lék Relenza. Čtyři dávky inhalačního prášku stojí kolem 560 korun, takže nákup antivirotik do zásoby není zrovna ekonomicky výhodný. Je vysoce pravděpodobné, že po uplynutí expirace budou takto zakoupené léky likvidovány,“ sdělil jednatel žďárské Lékárny u Asklepia Vilém Frendl.

Pravidla ochrany proti viru prasečí chřipky jsou totožná se zásady ochrany před sezonní chřipkou – důraz se klade především na osobní hygienu.
Počet nemocných ve žďárském okrese sezonní chřipkou se zvyšuje, ačkoliv k epidemickému prahu je ještě daleko. O chřipkové epidemii se hovoří v situaci, kdy onemocní dva tisíce lidí na sto tisíc obyvatel. „Minulý týden bylo zaznamenáno 1381 nemocných, nyní je to 1693,“ upřesnila vedoucí žďárského územního pracoviště Krajské hygienické stanice v Jihlavě Renée Mašová.

-------------

Zásady ochrany

- pravidelně si mýt ruce vodou a mýdlem

- používat při kašlaní a smrkání jednorázové kapesníky

- nedotýkat se špinavýma rukama úst a nosu

- vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí

- nepodávat ruku při pozdravu, stejně tak se vyhnout líbání a objímaní, nepoužívat stejné nádobí, telefon apod.

- s akutními příznaky chřipky nechodit mezi lidí a vyhledat lékaře