S uměním se v Novém Městě na Moravě lze setkat prakticky na každém kroku. „Pravidelně si připomínáme, čím je naše město významné. Každý rok věnujeme nějakému oboru lidské činnosti. Měli jsme rok sochařů i rok divadel. Nejde ovšem jen o to, že v daném roce pořádáme tématicky zaměřené akce, ale snažíme se, aby po něm ve městě i něco zůstalo. Například v roce sochařů jsme nechali odlít sochu Jana Husa. Ta je umístěna na zahradě evangelického kostela,“ říká první muž novoměstské radnice Michal Šmarda.

Včelařská výstava v Novém Městě na Moravě.
Včelařská výstava v Novém Městě: med, perníčky i pohádka. Tu chystá včelmistryně

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkTakže galerii pod širým nebem postupně rozšiřujete?

Ano. K výročí republiky v roce 2018 jsme do veřejného prostoru přidali další sochu. Lva od Vincence Makovského. Vracíme se k novoměstské tradici, kdy místní významní rodáci mají ve městě svá díla. A měli jsme také rok Karla Němce, malíře, který sgrafity vyzdobil dominantu Vratislavova náměstí kostel svaté Kunhuty. A mnohé místní domy.

Co zanechal v Novém Městě rok Karla Němce?

Vznikla lavička Karla Němce a k tomu i dotační program, prostřednictvím kterého jsme majitelům domů, které zdobí Němcova sgrafita, přispěli na jejich obnovu.

Nové Město na Moravě je známé i coby město sportu.

Největší tradici tady má lyžování. Příští rok bude rokem lyžařů, v něm si tuto bohatou tradici připomeneme. V posledních letech se ale v Novém Městě na Moravě snažíme rozjet i jiné sporty. Nejvíce se mluví o biatlonu. Ovšem my chceme, aby bylo Nové Město celoročním sportovním centrem. Což se nám daří tím, že se tu jezdí světové poháry horských kol. A aby to nebylo jen pro reprezentanty, ale aby se v tom našel každý, tak jsme vybudovali síť singletracků, kde si atmosféru adrenalinových závodů může užít úplně každý.

Japonská zahrada ve Sněžném propojuje tradiční japonskou kulturu s českou Vysočinou.
Japonská zahrada přímo ve Sněžném: majitel tady pěstuje kolem 300 bonsají

V posledních letech vznikly v Novém Městě na Moravě dvě velké stavby, které také souvisí se sportem. Nejprve to byly městské lázně a po nich sportovní hala. Co je v plánu nyní?

Dlužíme ještě novoměstskému sportu tréninkové fotbalové hřiště. To nám chybí v trojlístku nových staveb. Ale Nové Město není jen městem sportu. Takže bychom měli také dotáhnout slíbenou rekonstrukci Horáckého muzea. Dostane úplně nové výstavní plochy, prostory a zázemí. A slíbili jsme i novou smuteční síň.

Novoměstská radnice pracuje i s takzvaným participativním rozpočtem. Místní obyvatelé sami určují, kam dané peníze půjdou. Co požadovali letos?

Nejvíc projektů mířilo do lokality u novoměstského rybníka Koupaliště. Lidé tam chtěli další atrakce a taky například vylepšit dětské hřiště. Koupaliště je v poslední době čím dál oblíbenější a schází se tam čím dál více lidí. Ale byly tam i jiné návrhy. Třeba doplnění oblíbených „šachů na ulici“ o hrací stolky pro hru Člověče, nezlob se!

Místní mají o oblíbené lokalitě jasno. Kam ale směřují návštěvníci, kteří se do Nového Města na Moravě přijedou podívat?

V letních měsících je Nové Město jedna z nejlepších destinací pro cyklisty. Zejména pro ty, kteří mají rádi horská kola. Máme tu velkou síť singletracků i pumptrack. A také cyklostezky.

A pokud jde o zimní období, pak je Nové Město dobrým cílem pro lyžaře. Pro sjezdaře, ale zejména pro běžkaře. Upravujeme tu přes dvě stě kilometrů lyžařských tras.