„Já nejsem jeho příznivcem, podle mého názoru nereprezentuje republiku právě vhodným způsobem. Ale prezident život obyčejných občanů zase tolik neovlivní, takže vlastně nezáleží tak na tom, jestli zůstane Miloš Zeman na Hradě. Důležitější je vláda, prezident je spíše reprezentativní osoba,“ sdělil svůj názor Pavel Chlubna z Nového Veselí.

„Vnímám ho odlišně, než před pěti lety. Tehdy byl mým žhavým favoritem a letos je to úplně jinak. Nelíbí se mi, jak se ve funkci prezidenta předvedl, a proto jsem si vybrala jiného kandidáta. V mém okolí je většina lidí, kteří sdílí stejný názor jako já, i když samozřejmě nemohu mluvit za všechny novoveselské obyvatele,“ přidala se Iva Zárybnická z Nového Veselí.

Ve volební místnosti v Novém Veselí se ani pár minut před koncem voleb dveře netrhly.
Miloš Zeman na Žďársku potvrdil svou pozici favorita

Změny nálady místních si začínají všímat i lidé odjinud. „Já sice nejsem přímo z Veselí, ale i tak vnímám, že ta silná podpora Miloše Zemana, která tam dříve byla, už tak silná není. Pořád tam sice má výrazně vyšší volební výsledek než jinde, ale už to není tak velký rozdíl, jako v předchozích volbách,“ vyjádřil se Tomáš Augustýn ze Žďáru nad Sázavou, který si, coby člen novoveselské volební komise, vyřídil voličský průkaz a svůj hlas vhodil do volební urny v Novém Veselí.

Podle něj se ale nynější hlava státu v případě neúspěchu v druhém kole do Veselí už nevrátí. „Jak to tak sleduji, tak Miloš Zeman jezdí do Nového Veselí rok od roku méně a méně. Myslím si, že už se tam nebude mít chuť vracet, že si najde něco pohodlnějšího, kde se mu bude žít lépe,“ podotkl Tomáš Augustýn.

Přestože mnozí novoveselští obyvatelé názor na nynější hlavu státu změnili, má tam Miloš Zeman stále i své příznivce, kteří při něm nadále pevně stojí. „Já si nemyslím, že by se nějak změnil. Naposledy jsem se s ním sešla před dvěma lety a připadá mi pořád stejný. Rád si popovídá s lidmi a hájí zájmy naší republiky. Podle mě mají velký vliv na tom, že na něj někteří změnili názor, sdělovací prostředky, které na Miloše Zemana doslova útočí. Nelíbí se mi, jak se v nich o něm mluví. Já volím a budu i nadále volit Zemana,“ prohlásila novoveselská obyvatelka Marie Žilová.

Ve volební místnosti v Novém Veselí se ani pár minut před koncem voleb dveře netrhly.
Do Nového Veselí přijížděli volit Zemanovi příznivci

„Já jsem měl dříve k Miloši Zemanovi velice blízko, takže jsem jej více poznal. Je to chodící encyklopedie, má obrovský přehled. Hodně ale rozhodují lidé okolo něj. A voliči také vnímají jeho zdravotní stav, občas je dost unavený. Já jsem jej ale volil,“ řekl další novoveselský Zemanův příznivec František Hanus.

Hodně diskutovaný byl i incident, který se odehrál ve chvíli, kdy se Miloš Zeman připravoval vhodit svůj volební lístek do urny. Napadla jej polonahá ukrajinská aktivistka, stoupenkyně hnutí Femen. „Byla to jakási forma protestu. Každý vyjadřuje svůj názor nějakým způsobem, ona to pojala takto. Nikoho neohrozila, ale důstojné to určitě nebylo. Rozhodně se jí ale povedlo se zviditelnit,“ okomentoval incident Martin Řeháček z Nového Veselí.

„Nepřekvapilo mě, že se něco stalo. Vytknul bych ale ochrance, že nebyla pohotová, kdyby ta žena byla ozbrojená, dopadlo by to daleko hůře. Podle mě šlo o selhání ochranky, měla být připravena zasáhnout,“ poznamenal Tomáš Augustýn.

Ne všichni si ovšem myslí, že chyba byla na straně prezidentovy ochranky. „Přišlo mi, že ochranka nepochybila,“ nesouhlasila s názorem Tomáše Augustýna Iva Zárybnická. „I když nikdo z nás tam osobně nebyl a těžko říct, co se opravdu stalo. Miloš Zeman se určitě lekl, ale na druhou stranu chápu, že někdo chce tímto způsobem vyjádřit svůj protest. Podle mého to ale nebyl zrovna nejvhodnější způsob,“ dodala Iva Zárybnická.

Během putování prošla mladá žena jak pouští, kde bylo přes den i padesát stupňů, tak i vysokými horami, kde v noci klesaly teploty až patnáct stupňů pod nulu.
Monika Benešová ušla sama tisíce kilometrů divočinou