„Některé z bytů jsou již prodané, ostatní zarezervované nebo předběžně zarezervované,“ potvrdil finanční makléř společnosti Broker Consulting Stefan Fabíny, jejímž prostřednictvím majitel pozemku a investor stavby, kterým je firma VHS Bohemia, bytové jednotky prodává. Investor se zatím ke stavbě podle slov finančního makléře vyjadřovat nechce. Webové stránky Rezidence Bílý lev aktuálně uvádějí, že stavba má být hotova letos na podzim.

V novém domě vznikne celkem dvaadvacet bytových jednotek, jejich plocha bude zhruba od 26 do 73 metrů čtverečních. Byty jsou koncipovány jako 1+kk, 1+1, 2+kk a 3+kk. Většina z nich má kromě vyhrazeného rezidentského stání také sklep a luxusní byty i rozměrnou otevřenou terasu. Z celkového počtu je čtrnáct bytů o celkové výměře do 45 metrů čtverečních k uspokojení poptávky zájemců o koupi malometrážního bytu.

Na základě nabídky zveřejněné na webových stránkách při zahájení prodeje v loňském roce například byt 1+kk o ploše 55 metrů čtverečních vyšel na 3 018 994 korun, jednotka 3+kk o ploše 70 metrů čtverečních byla za 3 711 740 korun. Pětadvacet metrů čtverečních s dispozicemi 1+kk vyšlo na 1 456 993 korun, na jednopokojový byt o ploše 36 metrů čtverečních bylo potřeba 2 011 810 korun a na o něco větší „jednopokojáč“ o rozloze 46 metrů čtverečních 2 525 400 korun. „Říkala jsem si, že na Žďár je to docela drahé, ale zase na druhou stranu to bude nové. Ale jak je vidět, zájemci o byty se našli. Hlavně ať už ten dům postaví a z náměstí zmizí ten zub,“ vyjádřila se Jana Sedláková ze Žďáru nad Sázavou.

Tři kříže na kopci Kaplisko, soustava rybníků Trnka, Křivka a Němec i alej Cinzendorf patří k oblíbeným vycházkovým trasám. Foto: Deník/Lenka Mašová
Okolí novoměstské dominanty Tři kříže prochází postupnou přeměnou

V prvním, druhé a třetím patře budou byty, v přízemí obchodní prostory pro čtyři provozovny, které jsou již podle webových stránek prodané.

Společnost VHS Bohemia je v pořadí pátým vlastníkem hotelu Bílý lev postaveného v 70. letech minulého století, který do soukromých rukou objekt prodal bývalý státní podnik Restaurace a jídelny v malé privatizaci. Demolice chátrajícího objektu, jenž přibližně patnáct let hyzdil náměstí, firmu VHS Bohemia v roce 2014 vyšla na zhruba čtyři miliony korun.

Martina Sáblíková dostala dar od města Žďár nad Sázavou, jako poděkování za reprezentaci.
Žďár přivítá Martinu Sáblíkovou

Bílý lev
V polovině prosince 1968 začali pracovníci Pozemních staveb na tehdejším Velkém náměstí ve Žďáře bourat starý dům na nároží, na jehož místě měl vyrůst nový podnik. V suterénu byla plánována vinárna se 110 místy a v přízemí restaurace pro 144 hostů. V prvním a druhém poschodí bylo vyprojektováno 40 pokojů se 106 ubytovacími místy. Stavba vyšla na více než jedenáct milionů korun československých. Stavbaři hotel Bílý lev dokončili 14. července 1972, přičemž bylo rozhodnuto, že nebude otevřen v červnu 1973, jak bylo původně plánováno, ale už k 55. výročí Velké říjnové socialistické revoluce (VŘSR), tedy nejpozději do 7. listopadu 1972. Závazek se podařilo splnit, Bílý lev byl předán veřejnosti 3. listopadu 1972.