„Podklady byly celkem předány třiadvaceti firmám, jedenáct z nich o tuto práci projevilo zájem. Šest společností jsme vyřadili, protože jejich zpracování neodpovídalo našim představám. Nakonec zakázku ‚vysoutěžila‘ firma, která práci provede za zhruba šedesát šest milionů korun, zatímco původně jsme počítali s více než osmdesáti dvěma miliony. Potřebná částka se však ještě o asi pět milionů zvýší, protože v projektu není započítaná lávka vedoucí z parkoviště,“ informoval bystřický starosta Karel Pačiska.


Do náměstí by se mělo poprvé kopnout někdy na přelomu března a dubna.
„Konec rozsáhlé přestavby centra je plánován na červen 2010. Stavební dění na náměstí ovlivní život ve městě, což si zatím většina lidí příliš neuvědomuje. Na rozkopaném náměstí budou komplikace s dopravou, se zásobováním tamních obchodů, a také se tam nebudou moci odehrávat různé produkce a společenské akce, na které jsou obyvatelé Bystřice zvyklí,“ upozornil místostarosta Josef Vojta.


Rekonstrukce Masarykova náměstí se citelně dotkne podnikatelů, kteří v těch místech mají svoje provozovny. „Probírali jsme to s nimi, a musím říct, že byli velice vstřícní. Upozornili nás na různé stavební detaily, které, pokud by nebyly brány v potaz, by jim v budoucnosti zkomplikovaly například přístup do prodejen nebo příjezd k zásobovacím prostorám,“ upozornil starosta.


„Počítáme však s tím, že podobných drobných úprav se postupně objeví ještě více a je třeba je ‚vychytat‘, protože až budou chodníky nebo silnice hotové, těžko je bude možné zase znovu rozkopávat,“ dodal starosta Karel Pačiska.