Se zvyšováním poplatku za odpad ale musejí časem počítat lidé ve všech městech a obcích. Od příštího roku totiž začne platit nový strop v podobě tisícikoruny za osobu u poplatku za svoz a zpracování komunálního odpadu. Letos mohli úředníci lidem naúčtovat maximálně pět set korun.

Stejně se doplácí

„V Bystřici na odpad doplácíme ročně asi dva a půl milionu korun. Lidé nyní platí pět set korun a město stejnou částkou odvoz a likvidaci odpadů dotuje," vysvětlil starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.

Při tisícikorunovém poplatku by tak radnice teoreticky nemusela doplácet nic, anebo pouze nezbytné minimum. „Nechceme lidi ještě více finančně zatěžovat, ale vzhledem k tomu, že se zdražuje všechno, nemůžeme jinak," dodal Pačiska. Cenu už zastupitelé schválili, vyhláška projde zastupitelstvem v prosinci.

Města a obce odvoz odpadků často masivně dotují ze svých rozpočtů, přičemž maximální výše částky za odvoz pro jednotlivce se neupravovala deset let. Novela zákona, který začne platit od ledna, měla městům pomoci s jejich napjatými rozpočty. „Na komunální odpad doplácíme, ostatně stejně jako ostatní," uvedla žďárská starostka Dagmar Zvěřinová.

„Předpokládám, že by zdražení mohlo být tak o sto nebo sto padesát korun navíc, vyšší by ta částka rozhodně nebyla," odhaduje žďárský místostarosta Ladislav Bárta. Žádné jednání se však o tom ve Žďáře neuskutečnilo.

Na 480 korunách za osobu drží poplatek v Novém Městě na Moravě, jediném městě v okrese, kde dosud nevyužili dosavadní pětisetkorunové maximum. A podle starosty Michala Šmardy by to tak mohlo zůstat i nadále.

„Doplácíme zhruba polovinu, to znamená, že čtyři miliony vybereme od lidí, čtyři doplatíme. Zatím nikdo s návrhem na zvýšení poplatku nepřišel, a já sám to nebudu," vyjádřil se Šmarda. Dodal, že vzhledem k tomu, že se dosud nejednalo o podobě rozpočtu na příští rok, může ještě impuls ke zvýšení poplatku za komunální odpad ze strany zastupitelů přijít.

Pět set korun za svoz a likvidaci odpadu platí lidé ve Svratce. „O zvýšení poplatku jsme nediskutovali, uvidíme, jak bude vypadat vyúčtování za třetí čtvrtletí," sdělil tamní starosta František Mládek. Dosud se podle jeho slov Svratečtí do pětistovky na osobu ročně vešli, i když s „odřenýma ušima", a pokud to bude možné, zástupci radnice by tuto částku chtěli zachovat.

Pokud se podle velkobítešského místostarosty Tomáše Kučery nezvednou ceny za ukládání komunálního odpadu, pět set korun na osobu by mohli tamní obyvatelé platit i v příštím roce. „Zatím jsme o zvyšování neuvažovali, budeme se snažit výši poplatku zachovat," řekl Kučera.

Na osm set korun na osobu vychází odvoz odpadu ve Velkém Meziříčí. Po pětistovce platí obyvatelé města, zbývající tři za každého dodá radnice. Zda se poplatek napřesrok zvýší, není jasné. „Zatím jsme se o tom nebavili," uvedl velkomeziříčský místostarosta Josef Komínek.