Jak jste přišli na nápad vyrábět bylinné pálenky?

Alkohol a med jsou jedny z nejvýznamnějších konzervačních prostředků pro léčivé byliny. Tato skutečnost je známa již po staletí, jen je u nás málo využívaná. Asijské tradiční léčitelství této metody využívá velmi často, a to nejen u bylin, jako je například ženšen, ale také u živočichů, např. hadů, gekonů apod.
Na našem trhu prakticky nic takového není, což je velké škoda. Vyrábí se široký sortiment pálenek a tak by přidání určité léčivé rostliny nejen upravilo a zlepšilo jejich chuť, a pálenka by měla i svůj specifický léčivý účinek.
Jinak mě na celkovou myšlenku „navedl“ Prof. Valíček z Martínkova, světový odborník na léčivé byliny Číny a Dálného Východu.

Které byliny z vaší čínské zahrádky k výrobě používáte?

Čínské tradiční medicína využívá stovky rostlin k léčení svých pacientů. U většiny z nich je možné tuto metodu úpravy použít. My jsme v samém počátku použili čerstvý oddenek zázvoru (Zingiber officinale), plodů kustovnice čínské (Lycium chinense), plodů schizandry čínské (Schisandra chinensis) a také rostlin kotvičníku zemního (Tribulus terrestris). Je třeba konstatovat, že tři uvedené druhy v našich klimatických podmínkách normálně rostou, čerstvý oddenek zázvoru je možné koupit v každém supermarketu.

A jak pálenka vzniká?

Výroba je velmi jednoduchá, neboť spočívá v extrakci dané byliny ve vysokoprocentním alkoholu po určitou dobu. Takto získaný extrakt se dochutí např. některým kořením, případně se dosladí, nejlépe medem a přefiltruje. V další fázi se alkohol zředí destilovanou vodou na požadovanou koncentraci, např. na 40 % alkoholu a plní do lahví.

Šlo o jednorázovou akci, nebo ve výrobě budete pokračovat?

Jelikož jsou už všechny lahve prodané, uvažujeme samozřejmě o další výrobě pro malo i velkoodběratele.

S čím jednotilvé likéry pomáhají?

Ke všem uvedeným pálenkám je možno uvést krátkou charakteristiku. Tak oddenek zázvoru zahřívá organismus, zlepšuje zažívání a je vhodný právě pro zimní období. Kustovnice je v Číně známa jako „rostlina nesmrtelnosti“. Její plody, a tedy i pálenka, posiluje imunitu, příznivě působí na kardiovaskulární systém. Schizandra pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a o kotvičníku se mluví jako o „zelené“ viagře.

Jak dlouho již u vás funguje čínská bylinná zahrádka a kde se vzal nápad právě na její založení?

Zahrada čínských léčivých rostlin byla založena před dvěma a půl lety. Slavnostní otevření provedla mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně ČLR v ČR PhDr. Huo Yuzhen. Čínská ambasáda byla také nápomocna při vydání dvoudílné knihy o těchto rostlinách. V současnosti je v zahradě soustředěno na 50 druhů, z nichž naprostá většina je u nás neznáma. Jednotlivé rostliny jsou označeny jmenovkami se základní botanickou charakteristikou. Snahou je zahradu je nejen udržovat, ale podle možností i dále rozšiřovat.

Dá se říct nějaká největší vzácnost, kterou na zahrádce máte?

Vzácností je v zahradě celá řada. Jen namátkou je to například subtropický čínský jam (Dioscorea opposita), nebo z Vietnamu dovezené rdesno mnohokvěté (Polygonum multiflorum) či kozinec blanitý (Astragalus membranaceus). Ještě jednou bych chtěl poděkovat panu Prof. Valíčkovi, bez něhož by Čínská zahrada ani bylinné pálenky nemohly vzniknout.