„V Hlinném v letošním roce proběhne výměna střešní krytiny na budově bývalé školy. Dnes je to budova osadního výboru, kde je jedna bytová jednotka a knihovna," sdělil místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Původní krytina na obecní budově v Hlinném je z roku 1938. „Už je špatná, dochází tam dokonce k zatékání, proto musí být vyměněna," dodal Stanislav Marek.

Celkové náklady na opravu střechy se budou pohybovat okolo osmi set tisíc korun, vše bude hrazeno z rozpočtu obce, na rekonstrukci se nevztahují žádné dotační tituly.

Opravovat střechu na obecní budově se chystají také v Jiříkovicích. Tentokrát jde o kulturní dům, který město před pár lety odkoupilo od původního majitele, jímž bylo zemědělské družstvo. „Částka, kterou bude potřeba vynaložit, je asi o sto tisíc vyšší, než v případě Hlinného" vyjádřil se Stanislav Marek.

Obě budovy jsou místními často využívány. Kulturní dům v Jiříkovicích se stal od doby převodu zázemím pro nejrůznější akce. „Pravidelně dvakrát týdně tam chodí ženy na cvičení, máme na to speciálně upravenou jednu místnost, takovou malou tělocvičnu. Každoročně děláme akce pro děti, jako je Start prázdnin nebo Bramboriáda. Organizujeme i akce pro dospělé, například taneční zábavy," popsala předsedkyně osadního výboru v Jiříkovicích Ilona Komínková.

Ani obecní budova v Hlinném nezůstává pozadu. Kromě místnosti osadního výboru je tam také prostor, který slouží jako volební místnost, herna pro děti i ke sdružování místních občanů v případě schůzí a společenských akcí.