Město chce s opravami začít už příští rok. „V pololetí nebo ve druhé polovině, roku,“ upřesnil starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.

Doposud ve městě rekonstruovali hlavně školy a školky. „Nicméně město má řadu budov s komerčními nájemci,“ doplnil. Celou budovu má v pronájmu firma Primetals. Město získává na nájemném ročně přibližně dva miliony korun.

Zdroj: Deník/Radka Sáblíková

Město vlastní osmdesát sedm objektů. „Doposud byla praxe taková, že se v těch objektech něco trochu opravilo, ale to nestačí. V tomto volebním období se chceme zaměřit na budovy, kde máme komerční nájemce,“ vysvětlil Mrkos.

Řada z těchto budov už dosluhuje. „To je případ i budovy bývalého úřadu, stav je tam neuspokojivý. Budova je energeticky náročná, není dostatečně zateplená. Při velkých deštích do oken zatéká a byly tam problémy se střechou. Koneckonců ani estetika budovy neodpovídá očekáváním a standardům roku 2022,“ vyjmenoval důvody rekonstrukce Mrkos.

Rakouské kroje, kimona pro Keanu Reevse nebo bundy pro Dominátora. To vše během své kariéry šila Věra Pospíšilová z Velké Bíteše.
Švadlena z Velké Bíteše šila i kimono pro Keanu Reevse. Teď se pustila do krojů

Město plánuje střechu osadit fotovoltaickými panely. „Odstraníme také část budovy, ten přední malý objekt. Je energeticky náročný a kvůli němu nemá budova kompaktní tvar,“ představil plány Mrkos.

Při rekonstrukci budou muset postupovat opatrně. „Budova je obložená panely. Ty jsou dělané technologií, která byla v té době běžná. Je tam azbest,“ uvedl Mrkos.

Pouta. Ilustrační foto.
Realitní makléř z Bohdalova podvedl lidi o téměř šest milionů korun

Rekonstrukci by město chtělo zaplatit z dotace. „Hrubý odhad nákladů na revitalizaci je asi pětačtyřicet milionů korun. Nyní se projekt aktualizuje. Kromě dotace bychom část zaplatili z rozpočtu, případně bychom využili moderní formu financování, kdy z uspořených peněz splácíte dodavateli,“ dodal Mrkos.