Hřbitov prochází především praktickou úpravou. „Snižujeme povrch, aby dešťová voda odtékala mimo areál. Jsou tu originály soch z klášterního mostu, a když prší, tvoří se kolem jejich podstavců kaluže. Začaly se proto poškozovat," vysvětluje Zbyněk Vintr, koordinátor projektu. Všechny práce se dělají ručně. „Kvůli sochám a vlastně i úzkému vjezdu zde není prostor pro těžkou techniku," dodává Vintr.

Práce jde prý rychle od ruky. „Všichni pracují velmi intenzivně, za první dny odvedli už velký kus práce, v to jsme ani nedoufali. Teď už zbývá pouze srovnat terén, oddrenážovat ho a nivelizovat. A zasít trávu," popisuje Vintr.

Na práci se podílí sedm dobrovolníků z Velké Británie a sedm Čechů. „Naše nadace působí od roku 2007 a zaměřuje se právě na obnovu českých památek," popisuje Peter Jamieson, zástupce nadace The Friends od Czech Heritage.

Ta se již podílela na rekonstrukci mnoha památek v České republice. „Přispíváme také finančně, ale většinou se jedná spíše o malé částky. I ty však mohou nastartovat velký projekt a umožnit žádat o další dotace," dodává Jamieson. „Dobrovolnictví je skvělý způsob, jak nějaký projekt nastartovat," vysvětluje architekt.

Čeští dobrovolníci jsou zpravidla z nedalekého okolí. „Něčeho podobného se účastním poprvé a jsem nadšená. Všichni tu jsou velmi pracovití," říká Zdeňka Musilová z Bobrůvky, která se k projektu připojila.

Pracuje se, i když počasí příliš nepřeje. Horké slunné dny vystřídal nepříjemný déšť. „Ideální počasí by bylo pod mrakem, ale bez deště," říká jeden z britských dobrovolníků Ian Williamson. Ale ani nepříznivé počasí prý není překážkou. „Když jedete na pracovní prázdniny, předpokládá se, že budete pracovat," usmívá se Williamson.

Britská nadace již v minulosti finančně podpořila také žďárskou baziliku Nanebevzetí Panny Marie. „Stále se ptali, zda by nemohli přijet na něčem pracovat. A protože předchozí projekty spojoval Santini, opat Vejmluva a sochař Řehoř Thény, tento hřbitůvek se přímo nabízel. Vždyť jde o zakázku opata Vejmluvy pro Santiniho, se sochami Řehoře Thényho. Krásně to do sebe zapadá," uzavírá Vintr s úsměvem.