Iniciativa 24 hodin pro Pána je celosvětová. Koná se každoročně z pátku na sobotu před čtvrtou nedělí postní, letos tedy 4. a 5. března. V této době jsou v brněnské diecézi otevřené kostely, u nichž jsou brány milosrdenství.

Takzvanou Svatou bránu má také žďárská bazilika – je jí hlavní vchod s gotickým portálem. „Aby se poutníci mohli modlit už v tichu kostela, vytvořili farníci ještě dřevěnou modlitební bránu. Stojí za vchodem do baziliky," zmínil Záleský.

Portál pro poutníky

Svatou bránu vytvořilo na padesát řezbářů-amatérů, staří i mladí, děti s rodiči, manželé. Vyřezali ji loni koncem roku. „Ano, v adventu se v klášterské faře opět zametaly hobliny, jako v předchozích dvou letech, kdy jsme s farníky vyřezávali betlém," připomněl s úsměvem farář společnou práci na žďárském betlémě.

Amatérským tvůrcům brány se, stejně jako při práci na betlému, ochotně věnoval, pomáhal a radil sázavský řezbář Zdeněk Beran. Náměty svých dřevořezeb si zúčastnění vybrali sami. Do destiček z lipového dřeva vyřezali příběhy z Bible – kapitoly ze Starého i Nového zákona, jež nějak souvisí se záchranou člověka, odpuštěním a milosrdenstvím. „Vznikly nádherné řezby sestavené do dřevěné brány. Portál bude až do listopadu vítat poutníky a zvát k modlitbě," sdělil Vladimír Záleský.

„Chtěli jsme se tak připravit na důležitý den. Loni 8. prosince se papež František opřel do těžké bronzové brány u svatého Petra v Římě a začal svatý rok. O týden později otevírali Svaté brány i biskupové ve svých katedrálách, vzápětí se Porta sancta otevřela i na dalších vybraných místech. V brněnské diecézi je to kromě katedrály v Brně i poutní místo Kostelní Vydří, Žarošice, kostel svatého Kříže ve Znojmě a právě naše bazilika," přiblížil dále duchovní.

Jaký má Rok milosrdenství význam a proč se letos poprvé v dějinách otvíraly Svaté brány i jinde než v Římě? „Určitě nejde o to přimět Boha, aby nám byl více nakloněn a byl k nám milosrdnější. On byl, je a bude k lidem milosrdný takovou měrou, že tomu sotva můžeme porozumět. Tento mimořádný čas má význam spíše pro nás, abychom Boží milosrdenství přijali a toužili po něm," nastínil Záleský.

„Ta dřevěná brána, u které stále hoří svíce, je pro nás víc než jen dalším podařeným dílem mnoha šikovných lidí, co možná objevili svůj talent. Je i symbolem společenství a duchovním domovem. Až jubileum skončí, stane se součástí betléma na Zelené hoře," řekl Vladimír Záleský.

Žďárská bazilika je otevřená denně od 8 do 18 hodin až k „letneru", zdobené mříži, jež kdysi oddělovala klášterní prostor mnišské klauzury. „Při bohoslužbách či na požádání rádi otevřeme celou baziliku," dodal farář Záleský.