„Jmenuje se lesklokorka lesklá a je to velmi vzácná houba. V cizině ji znají především pod názvem reishi. Je ceněna hlavně pro své zdravotní účinky, používá se mimo jiné i při léčení onkologických onemocnění,“ potvrdil unikátnost nálezu mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

Lesklokorka lesklá byla známá už v dávné historii. Její účinky se cenily již ve starověké Číně, a právě tam dostala svůj název božská houba nesmrtelnosti. „Jde o dřevokaznou houbu. Roste většinou na pařezech listnatých stromů. Tuto našla paní Vlasta Mužátková z Nového Města na Moravě. Podařilo se jí lesklokorku lesklou najít už vloni, letos vyrostla na stejném místě,“ prozradil mykolog.

Podle odborníků roste v České republice několik desítek druhů léčivých hub. Mnohé z nich lidé běžně sbírají, aniž by tušili, že tyto lesní „úlovky“ nejenže obohatí jejich stůl, ale pomohou jim i se zdravotními potížemi. Patří mezi ně například hlíva ústřičná, různé druhy chorošů a dokonce i houbaři opovrhovaný hřib žlučník, který je podle mykologů účinným lékem při žaludečních nevolnostech.

Veřejné tábořiště Fiola pod Mohelnem má své štamgasty. Paní Eva Lysoňková sem jezdí až z Uherského Brodu.
Čechy chuť kempovat neopustila, spíše naopak