Letos je to sto let od roku, kdy se lékař Stýblo narodil a shodou okolností stejně dlouhá doba uplynula od prvního podání vakcíny proti tuberkulóze. Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou Fakultní nemocnice Bulovka a odborná společnost sdružující plicní lékaře tak iniciovala vznik známky. Česká pošta jí vydala a nyní je známá její podoba.

Karel Stýblo přitom nesmazatelně zasáhl do boje s tuberkulózou po celém světě. „Od roku 1968 působil v Haagu a v sedmdesátých letech dokázal, že přímo kontrolovanou kombinovanou léčbou lze ovlivnit výskyt tuberkulózy a snižovat jej i ve velmi postižených zemích. Zavedl systém DOTS, který se celosvětové využívá v léčbě nemoci dodnes,“ vyjmenovala předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

Pořízení radaru vidí stále víc měst a obcí jako jedinou ochranu před piráty silnic.
Na Vysočině číhají na řidiče radary na stále více místech, nově u Ždírce

Ač je Stýblo v Čechách málo známý, ve světě tomu je jinak. Světová zdravotnická organizace ho navrhla na Nobelovu cenu, které se ale nedožil. Za úspěšný boj proti tuberkulóze v nevyvinutých zemích s jejím vysokým výskytem však získal prestižní cenu objevitele bacilu Mycobacterium tuberculosis Roberta Kocha.

Tuberkulózu se zřejmě nikdy nepodaří vymýtit, zasažená je čtvrtina populace to především v rozvojových zemích. V České republice jsou počty nemocných nízké. Loni to bylo poprvé pod čtyři stovky za rok.