„Tradiční košt pálenek vznikl v roce 2005 v Kozlově. Rok předtím tam byla zprovozněna nová pálenice, a protože jsme se neustále dohadovali, kdo má lepší pálenku, vymysleli jsme soutěž," prozradil počátky oblíbené akce hlavní organizátor Jaromír Plodek.

Poprvé se na soutěži sešlo třicet vzorků. Postupně se počet soutěžících rozrostl natolik, že bylo nutné opustit skromné kozlovské prostory a přestěhovat se s akcí do velkého sálu velkomeziříčské hasičské zbrojnice. „První letošní vzorky už máme a počítáme s tím, že se nám jich opět sejde okolo dvou set. 1. dubna budeme pálenky vyhodnocovat," informoval Jaromír Plodek.

Nejčastěji je v soutěži zastoupena slivovice. Hned za ní se řadí hruškovice, jablkovice nebo meruňkovice. „Lidé nosí i pálenku z mirabelek, černého bezu či broskví. Do zvláštní kategorie pak řadíme pálenky, které vznikly z jiného ovoce černého rybízu, kdoulí, pomerančů a podobně," popsal Jaromír Plodek.

Každá kategorie je hodnocena zvlášť a jednotliví vítězové si své diplomy přeberou na velkomeziříčské výstavě. Podrobné informace o tom, kde odevzdávat soutěžní vzorky, lze najít na webu www.kostpalenek.wbs.cz.