Vystihla tím hlavní povahu uplynulé zimy, která zimu příliš nepřipomínala a stejně jako sjezdařům, nedala ani běžcům na lyžích příliš mnoho důvodů k radosti. „Rolba v této sezoně ani jednou nevyjela," potvrdila tristní situaci vedoucí Informačního centra a Horáckého muzea Jitka Svojanovská.

Na úpravu tratí byl přitom připraven solidní rozpočet v hodnotě zhruba půl milionu korun. Ten se nevyčerpal. „Zpětně by se nám měly proplácet jen peníze za předsezonní údržbu tratí, ale jinak za provoz rolby jsme žádné peníze nežádali, protože jsme prostě nemuseli," konstatoval za Mikroregion Novoměstsko Miloš Brabec.

Jeho samotného bídná sezona překvapila. „Už dlouho nepamatuji, že bych v zimě nevytáhl běžky. Je mi mimochodem líto hoteliérů, kteří museli na téhle sezoně prodělat," dodal.

Lyžaři v uplynulé sezoně nevyzkoušeli ani některé dílčí novinky na tratích. Například dva nově rekonstruované mostky u Třech Studní a u Kadova.

K ničemu bylo také nové turistické značení na několika místech, protože běžkaři zkrátka do volné přírody vyráželi jen sporadicky. „Pár dní kolem Vánoc se dalo lyžovat na fryšavském ledovci, ale i tam později sníh odtál a pak už se nedalo lyžovat prakticky nikde, ani na Studnicích," připomněl běžkař Jiří Svoboda.