Výrobu tak museli navýšit například v novoměstském pekařství U Slonků. Nejenom kvůli davům návštěvníků biatlonu, ale také kvůli zásobování novoměstské Hotelu Ski ve Vysočina Aréně. Aby si i závodníci měli možnost zakousnout pravé české, v tomto případně spíše moravské pečivo. „Děláme více klasických buchet a sladkého pečiva, třeba třených koláčů s ovocem, které mají rádi Němci a Rakušané," uvedla Iva Slonková z pekařství U Slonků. Ke Slonkům si lidé chodí také pro oblíbenou houžlovku, sloní ucho naplněné cibulí a slaninou i další dobroty.
Výrobu sice nezvyšovali, ale doufají, že jim příliv návštěvníků biatlonu pomůže vyrovnat ztrátu související s jarními prázdninami ve žďárském Pekařství Řečice. „Příští týden jsou jarní prázdniny, takže k nám nebudou chodit školáci pro pečivo ke svačině. Předpokládáme tedy, že nám to biatlon vyrovná. Nabízet chceme i nadále naše klasické vyhlášené speciality, jako je třeba sladké kynuté pečivo, aby cizinci věděli, jak má vlastně správně chutnat," vyjádřil se majitel Pekařství Řečice Josef Částka. Ten předpokládá, že vyšší než tržba z pečiva budou tržby v jejich kavárně P-Cafe, která je na žďárské pěší zóně. „Všechny hotely i penziony ve Žďáře jsou plné, ale pečivo si lidé mohou koupit i v supermarketu, kde si rovnou nakoupí i další zboží. Spíš si ale pak sednou do kavárny na kávu a zákusky, anebo chlebíčky," myslí si Částka.
Přímo na novoměstském Vratislavově náměstí stihli ještě těsně před přílivem biatlonových fanoušků otevřít novou českou restauraci s příznačným jménem Czech Restaurant. „Doufáme, že se nám to vyplatí," uvedla provozní podniku Andrea Dvořáková. Nový podnik v prvním patře obchodního domu Halina nabízí českou klasiku, jako je například, guláš, svíčková, zvěřina či vepřo knedlo zelo, a biatlonové hosty hodlá přilákat i živou hudbou.
Plno práce mají nyní i ve žďárské restauraci Tálský mlýn, kde se stravují členové brazilské, kanadské, novozélandské a chorvatské biatlonové reprezentace. „Vaříme spíše lehčí jídla – třeba bílé maso, těstoviny, rýži a zeleninu," uvedl za provozovatele Miloš Urbánek.
Biatlon přinese zisk i ždárské společnosti Zdar, která zajišťuje dopravu do Vysočina Areny. „Navýšili jsme o šestnáct autobusů a tři minibusy. Řidičů je dost, máme dvacet střídačů," řekla ekonomická referentka Jaroslava Zichová.
Velké množství propagačních předmětů už stačili prodat v novoměstském infocentru. „Největší zájem je o multifunkční šátky. Také se hodně prodávají čepice, šály a trička," uvedla vedoucí infocentra Jaroslava Šmídková.
Podle předsedy organizačního výboru biatlonového mistrovství Jiřího Hamzy podnik nebude prodělečný. „Mimo 190 milionů provozního rozpočtu stála výstavba areálu v druhé etapě přibližně 280 milionů. Stavby máme již zaplacené a provozní rozpočet pokrytý v plném rozsahu," potvrdil Jiří Hamza.