Běžkařské stopy z umělého sněhu na Žďársku teprve vznikají, a to na závodních tratích v novoměstské Vysočina Areně. Vstup na ně je však zakázán. Lidé do stopy nemohou kvůli zasněžování a celkové přípravě areálu pro významný závodní podnik. „Stadion a okruhy chystáme pro biatlonové závody IBU Cup. Pro veřejnost je proto nyní areál zavřený," konstatoval za pořadatelský tým Jan Skřička.

Biatlonisté budou ve Vysočina Areně a lese Ochoza bojovat 9. a 10. ledna. Do té doby mají amatérští běžkaři červenou. Tratě se jim otevřou až v dalším týdnu. „Připravíme časový rozpis vstupu na tratě, bude jednoduše dostupný na internetu," slíbil Skřička.

O tratě ve Vysočina Areně bude pravděpodobně velký zájem. Leden má být totiž nadprůměrně teplý, na přírodním sněhu si sportovci nezalyžují. Podle výhledu meteorologů bude sice dostatek srážek, nicméně převažovat bude déšť. Ochladit se má až v posledním lednovém týdnu.

Milovníci běžek jsou z výhledu počasí rozmrzelí. „Svět se zbláznil, další zima bez sněhu. V únoru přijde nějaká extrémní vichřice a po ní už jaro," míní například lyžařský turista Jan Hlaváček.

Na závody ve Vysočina Areně se však lyžařský nadšenec těší. IBU Cup neboli Evropský pohár, který se o víkendu v Novém Městě uskuteční, je po Světovém poháru druhou nejvyšší biatlonovou soutěží. „Do Vysočina Areny zamíří tento závod již popáté," konstatoval mediální pracovník z Vysočina Areny Jiří Pošvář. V IBU Cupu soutěží především takzvané reprezentační výběry „B". V sobotu bude v Novém Městě na programu vytrvalostní závod a v neděli sprinty. Vstupné na stadion i tratě je vždy zdarma .

Světový pohár v biatlonu s nejlepšími současnými světovými a českými závodníky se do Nového Města vrátí na konci roku 2016 v termínu od 15. do 18. prosince.