„Oblastní charita Žďár nad Sázavou se během měsíce srpna zapojila ve spolupráci s mezinárodní charitativní organizací Mary's Meals do tzv. Batůžkového projektu. Ten spočíval ve sbírce batohů pro děti ze základních škol v africké Malawi. Batůžků se ve sběrných místech ve Žďáře nad Sázavou, Velkém Meziříčí a Bystřici nad Pernštejnem shromáždilo nádherných 302. Nyní všechny poputují ze sběrného místa v Ostrově nad Oslavou, kam je ve středu pracovníci Charity převezli do české pobočky neziskové organizace Mary's Meals a poté do africké Malawi,“ informovala Lenka Šustrová z Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Novoměstská Zdravěnka Drahuška nabízí několik druhů kvalitních káv. Vyberou si i fajnšmekři.
Jak uskladňovat kávu? Prý nejlépe v ledničce

Do sběrných míst nosili lidé batohy předem označenétak, aby bylo jasno, zda jsou určeny pro chlapce či dívku a s číslovkou věku obdarovaného. Dovnitř mohli vkládat nejen školní potřeby, jako jsou sešity, tužky, pravítko a podobně, ale i osobní potřeby, například kartáčky na zuby, mýdlo, oblečení nebo obuv.

„Jsme velmi rádi, že jsme se do Batůžkového projektu zapojili. Batohy sbírali nejen dospělí. Své batůžky nám nosily i malé děti, které měly radost, že poslouží chudým dětem v Africe. Batůžky neplnili pouze jednotlivci nebo rodiny. Sbírky se účastnily i lokální subjekty jako například žďárský Teleflex nebo Kolpingova rodina v Měříně, odkud batůžky hromadně přivezli k nám do sběrného místa. Bylo milé sledovat, jak se lidé do akce zapojují a jak jim to samotným přináší radost,“ uvedla Jana Zelená, ředitelka žďárské charity.