Minihory jsou pojmenovány podle malé vesnice pod jejich jihozápadními svahy a leží ve střední části Českomoravské vrchoviny. Své okolí převyšují o více než 150 metrů, takže ač nevysoké, představují výraznou krajinnou dominantu, která je viditelná až na vzdálenost padesát kilometrů. Žlutou trasu, ale i dalších více než dvě stě kilometrů turistického značení v širokém okolí obhospodařuje značkářský odbor pobočky Klubu českých turistů v Měříně.

„Žlutá trasa vznikla před dvaceti lety, od té doby ji udržujeme,“ potvrdil předseda značkářského obvodu a zároveň i měřínských turistů Josef Fiala.

Zelená hora.
Zelenou horu čeká vlna oprav

V Dědkovské hoře, dnes porostlé hustou vegetací, takže neskýtá výhled do okolí, se se traduje dřívější dobývání stříbra. A také řada zkazek, se kterými je vrchol spojený. Jedna z dochovaných pověstí hovoří například o tom, že se nakonec všeho tamního bohatství zmocnil ďábel a dodnes ho střeží v podzemních štolách. Jen málokomu se však z tohoto bohatství podařilo něco málo získat.

Od roku 1984 na vrcholu hory stojí osmimetrový kříž, vedle je na sloupku umístěna skříňka s vrcholovou knihou, razítkem Dědkovské hory, propiskou či otvírákem na lahve. Kromě patníku s letopočtem 1923 se na vrcholu kopce nachází i ohniště a improvizované posezení z klád.

V posledním roce na vrcholové plošině navíc turisty překvapí dřevěná „lesní zvěř“. „Zvířata tam jsou zhruba od loňských Velikonoc, vyráběl je Petr Sýkora z Netína. Co máme zatím ohlasy, tak hlavně dětem, které na Dědkovskou horu přijdou, se zvířátka moc líbí,“ poznamenal Josef Fiala.

Turisté z Měřína si Dědkovskou horu „adoptovali“ natolik, že na ní každým rokem tráví Silvestr a vítají Nový rok. Také by se jim líbilo, kdyby tam opět stála rozhledna.

Kuřecí maso. Ilustrační foto.
Veterináři našli v kuřecím mase z Brazílie salmonelu. Prodává se i na Žďársku

„Před lety tam dřevěná rozhledna stála, bylo to ještě někdy začátkem 60. let. Nestála sice přímo na vrcholu Dědkovské hory, ale asi dvě stě metrů pod ním směrem na východ. Už několik let se snažíme o vybudování nové dřevěné, asi pětadvacet metrů vysoké rozhledny na vrcholu. Máme projekt, ale zatím je to neprůchozí, protože se nám podařilo sehnat souhlas jen třinácti majitelů pozemků z celkových čtrnácti. Pro územní rozhodnutí ale musíme mít souhlas všech. S rozhlednou nesouhlasili zastupitelé Blízkova, jehož součástí je Dědkov, protože tamní lidé se obávají, že by pak byl ve vesnici velký ruch,“ přiblížil Josef Fiala.

Měřínští turisté se před desetiletím postarali také o nalezení skutečného pramene řeky Balinky, neboť mapy si v tomto ohledu protiřečily. Pátrání v terénu, kde je pramenů několik, zabralo tři týdny.

„Odbočku k prameni jsme pro jistotu označili z obou stran, stará se o něj naše členka Marie Vomelová z Arnolce,“ dodal Fiala. Kromě studánky včetně hrníčků a posezení nechybí ani pamětní kniha, kam se zapisují procházející turisté, uložená v dřevěné skříňce na stromě.