Autovraků nebo aut, které se vrakům podobají, se podle evidence žďárského komunální odboru na území města teď nacházejí přes tři desítky. Na vozidla, která zbytečně blokují parkovací místa v okresním městě, upozorňují úředníky jak sami obyvatelé Žďáru, tak i tamní městští strážníci.

„Nejproblematičtější bývá situace na velkých žďárských sídlištích - například v ulici Palachova, Okružní, Revoluční, Haškově nebo v lokalitě Libušín. Pokud strážníci na nějaký autovrak při kontrolní činnosti narazí, situaci zdokumentují a pak oznamujeme nález pověřenému pracovníkovi odboru komunálních služeb, který situaci už dál řeší sám,“ vysvětlil Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie.

Radnice vyzývá majitele k nápravě

V první fázi přichází na řadu především snaha zkontaktovat majitele dlouhodobě odstaveného nepojízdného automobilu a upozornit jej, že stav jeho vozu je třeba změnit.

„Snazší to pochopitelně je, pokud je auto opatřeno státní poznávací značkou. Některé majitele vraků se daří dohledat také díky místní znalosti,“ popsal Miloslav Dvořák z komunálního odboru žďárského městského úřadu.

Ve chvíli, kdy se totožnost majitele podaří zjistit, mu bývá zasílán dopis, kde je vyzýván, aby zjednal nápravu stávajícího stavu jeho automobilu. V opačném případě, tedy když se vlastníka torza auta nezdaří najít, je výzva vyvěšena na úřední desce městského úřadu.

Od tohoto okamžiku, nebo ode dne doručení tohoto materiálu běží zákonem daná dvouměsíční lhůta. Během ní by se měl majitel postarat o to, aby torzo auta z parkovacího místa zmizelo, nebo vůz uvést do takového stavu, který nenaplňuje zákonem definované parametry vraku.

Pokud se tak nestane, čeká vůz odtah do kovošrotu a následná likvidace. „K jednotlivým případům ale samozřejmě přistupujeme individuálně. Může se totiž stát, že někdo například na čtvrt roku odcestuje do zahraničí nebo je nemocný a léčí se mimo své bydliště. Z řádně zaparkovaného auta pak někdo třeba odcizí státní poznávací značku nebo jej poškodí. Stejně tak auto, které se ze dne na den ocitne na špalcích, není hned automaticky vrakem,“ vysvětlil Miloslav Dvořák.

Pokud se tedy nejedná o místo, které je z hlediska parkování hodně frekventované, jsou tam vozy ponechávány i déle. Obdobím, kdy se monitorováním výskytu autovraků v ulicích Žďáru úředníci zabývají ve zvýšené míře, je především jaro a podzim. Před zimou je třeba se se zavazejícími auty vypořádat hlavně kvůli zimní údržbě, na jaře pak proto, aby mohl být zajištěn hladký průběh jarního úklidu města.