Na pořádek a dodržování vyhlášek v sídlišti Stalingrad, která byla zařazena mezi sociálně vyloučené lokality, dohlíží od začátku září. „U jednoho z domů přistihli matku, která dávala svým nezletilým dětem cigarety. Podnět o jejím chování předali pracovníkům sociálního odboru městského úřadu. Jednalo se o děti ze svobodáren, znají se osobně," popsal první kladný výsledek činnosti obou preventistů Kunc s tím, že pokud se situace bude opakovat, dostane se matka ke komisi péče o rodinu a děti.

V průběhu dvou týdnů domlouvali i dalším, například rodičům dětí, které školními brašnami záměrně zatarasily chodcům cestu. Pokud upozornění nenajdou odezvu doma, postoupí případy asistenti prevence kriminality městskému sociálnímu odboru.

Dalším výsledkem jejich práce bylo informování odboru komunálních služeb o vznikající černé skládce. Asistenti dále upozornili na nutnost prořezávky keřů a problém s odpadky v blízkosti dětského hřiště U Věžičky v Brodské ulici. „Nezaměřují se jenom na nepořádek na Stalingradě, do místní části docházejí po trase kolem kostela či ulicí 1. máje," podotkl vedoucí městské policie. Posila oblečená v kombinézách s nápisy Asistent prevence kriminality má právě mezi strážníky mentora.

Proškolení Romové mají zázemí v azylovém domě a vlastní služební telefony. Ve své funkci jsou v zácviku a vykonávají v terénu denní dohled. Představeni byli jak lidem ze svobodáren s tím, co, jak, kdy a proč budou dělat, tak v obchodech. Až se zapracují, budou sloužit také v odpoledních a večerních hodinách, které jsou podle Kunce nejkritičtější. Tedy v čase od 14 do 19 hodin. Do budoucna, hlavně v létě, půjdou do práce v noci a o víkendech.

„Myslím, že by asistenti mohli situaci v sídlišti pomoci. Jen doufám, že nejsem příliš velká optimistka a skutečně budou lidem na Stalingradě v něčem ku prospěchu," míní Věra Zemánková.

Jinak hodnotí dosavadní práci hlídky Bohdan Juda, podle kterého si určitě nezískají respekt u spoluobčanů. „Navíc musím říci, že jsem je tu osobně ještě ani jednou nezahlédl," tvrdí Juda.

Romové se do zajištění bezpečnosti ve městě zapojili v rámci projektu ministerstva vnitra. Placeni jsou z dotace a částečně i z rozpočtu Žďáru. Pokud se osvědčí, radnice požádají o dotaci i pro příští rok.

„Jde o pilotní projekt na Vysočině, nikde jinde v kraji se s asistenty prevence kriminality nesetkáte. Uvidíme, jak na žďárskou praxi budou reagovat ostatní města," dodal vedoucí městských strážníků Martin Kunc.

Na pořádek v nejstarším sídlišti v okresním městě bude nejpozději od listopadu navíc dohlížet nový kamerový bod. Své místo najde v prostoru U Věžičky za svobodárnou číslo šest. Radní již začátkem minulého týdne schválili podobu smlouvy na nákup optického vedení, aby další monitorovací zařízení mohlo fungovat na vysoké technické úrovni. „Nákup bude financovat ze svého rozpočtu městská policie. Jedná se konkrétně o 400 metrů kabelu za 40 tisíc korun," vyjádřil se první žďárský místostarosta Jaromír Brychta.

-------------------

Jak se vám žije ve žďárském sídlišti „Stalingrad"? Co si myslíte o práci asistentů prevence kriminality? Co je podle vás potřeba zlepšit? Své názory a podněty pište na e-mail: redakce.zdarsky@denik.cz