„S bouracími pracemi se začalo v červnu. Momentálně dochází ke zpevňování zdiva stávajícího objektu," vyjádřila se včera za investora, obecně prospěšnou společnost Cha-loupky, koordinátorka mezi-národní spolupráce Hana Zahrádková.

Zážitková zahrada s přírod-ními i herními prvky bude vybudována u bývalé zemědělské usedlosti. Právě tam se odborníci díky přírodě pokusí především dětem a mládeži se zdravotním postižením nebo jiným znevýhodněním usnadnit jejich začleňování do společnosti.

„Nové pracoviště nebude sloužit pouze omezené skupině klientů, ale bude jej využívat široké spektrum organizací pracujících s tělesně i sociálně znevýhodněnými dětmi a mládeží. Zahradně terapeutický areál bude zahrnovat zážitkovou zahradu a nezbytné zázemí včetně uče-ben v přilehlé budově," přiblížila plány Jana Audy, vedoucí pracoviště Chaloupek ve Velkém Meziříčí.

Do Balin zamíří i školní kolektivy. Myšleno je totiž také na programy pro žáky, kteří zrovna prochází testováním. Půjde konkrétně o vzdělávací programy se zaměřením na ochranu přírody, životní prostředí a volnočasové aktivity.

Na dodavateli stavby je nyní kompletní rekonstrukce části původního statku, v rám-ci níž zůstane zachováno pouze obvodové zdivo a některé z nosných stěn. Se spuštěním zkušebního provozu počítají podle slov Zahrádkové od jara 2014 s tím, že v tentýž čas se bude upravovat samotná zahrada. Ta by byla k dispozici v létě a bude obsahovat takové prvky, jež návštěvníkům umožní pod dohledem proškolených pracovníků procvičit si své smysly i různé formy pohybu přímo pod širým nebem.

Klienti budou rovněž třeba pracovat s přírodními materiály. Do budoucna Chaloupky nabídku služeb pro zájemce rozšíří i o ubytování.

Celkové náklady na vznik ojedinělého a specializovaného pracoviště s celoročním zá-zemím pro zaměstnance jsou vyčísleny na 20 milionů korun, přičemž z devadesáti procent se na realizaci velkého česko-rakouského projektu podílí Evropský fond pro regionální rozvoj. Jeho další součástí je vzdělávání osob působících v sociální oblasti a studijní cesty do zahraničí kvůli výměně zkušeností.

„V plánu je vytvoření pěti tematických vzdělávacích programů. Nabídnou obecnou část o zahradní terapii a také speciální části zaměřené na cílové skupiny seniorů, dětí a mládeže," upřesnila podobu programů Hana Zahrádková. Dále budou uspořádány tři mezinárodní odborné konference a vydány vzdělávací publikace o zahradní terapii.

Projekt zahradní terapie poprvé v sociální oblasti sdružuje partnery z území Jihočeského, Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Dolního Rakouska a města Vídeň.