„Našli jsme tam především pozůstatky pekařského domu a také základy další budovy, která zřejmě představovala budovu masných krámů, na jejichž základech dnes stojí banka ČSOB," sdělil archeolog a ředitel společnosti Pueblo, která výzkum na náměstí Republiky provedla, Pavel Hušták. Zajímavým nálezem byly také části objektu z 16. století. „Bohužel, o něm víc nevíme, protože ve 40. letech minulého století byla v místě postavena benzinová pumpa, takže jsme našli jenom torzo objektu, které poničila právě výstavba pumpy, která na náměstí sloužila do 60. let," přiblížil Pavel Hušták.

Pod rukama archeologů se znovu vynořovaly na povrch dávno zapomenuté předměty. Stejně jako při výzkumu větší části náměstí v roce 2014 šlo například o mince, zbytky keramiky a další nálezy. „Všechny nálezy se nyní musí očistit, vyhodnotit a předat ke zpracování dalším odborníkům, jako je například numismatik, geofyzik nebo osteolog. Výsledky můžeme očekávat v příštím roce," popsal archeolog.

S nálezy se budou moci zájemci setkat třeba při výstavách v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Tam je například nyní až do 11. září k vidění expozice, která zahrnuje také nálezy, a to zejména keramiku a mince, které byly objeveny při první etapě záchranného archeologického výzkumu na náměstí Republiky v roce 2014. „Prezentaci současných nálezů ze žďárského náměstí můžeme předpokládat tak v roce 2017 či 2018, záleží na plánu muzea," sdělil Hušták.

Archeology při výzkumu pod povrchem náměstí zaujaly zachovalé archeologické situace. „Důležité bylo, že se dochovalo i nejstarší kulturní souvrství, z něhož si můžeme odvodit představu postupného rozšiřování města od centra kolem kostela svatého Prokopa k náměstí Republiky, což je pro nás zajímavé z hlediska urbanistického vývoje. Zajímavý byl i nález té pozdně renesanční budovy, bohužel, zatím ještě ne jednoznačného významu. Nejdůležitější je komplexnost výzkumu toho prostoru, že můžeme navázat na výzku-my, které již proběhly, a udělat si celkový obrázek o vývoji města od vrcholného středověku po současnost," dodal Pavel Hušták.