Šestnáctiletého studenta žďárské střední školy loni na podzim zavraždila psychicky nemocná žena, když bránil spolužačku.

Pietního setkání se zúčastnili zástupci Petrovy rodiny, Kraje Vysočina, studentovi učitelé a spolužáci ze žďárské obchodní školy. Čestnou stráž drželi dobrovolní hasiči. „Žádná pamětní deska, ani alej nemůže nahradit Petrův život, ale je nesmírně důležité, že si jeho čin všichni uvědomujeme. Mohu se pouze sklonit před jeho hrdinstvím a uctít jeho památku," prohlásil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

V podobném duchu se vyjádřila rovněž Marie Kinsky, jejíž rodině pozemky, kde je alej vysazena, patří. „Petr projevil obrovské osobní hrdinství a udělal to nejnoblesnější, co člověk může udělat, když položil svůj život za život jiného," uvedla Marie Kinsky.

Alej mladých dubů byla 17. října 2014 vysazena prezidentem České republiky Milošem Zemanem, hejtmany českých a moravských krajů a majitelem tamních pozemků Constantinem Kinským.

Prezident Miloš Zeman v úterý při oficiální návštěvě Karlovarského kraje oznámil, že Vejvodovi udělí ve státní svátek 28. října Medaili za hrdinství in memoriam.

V obchodní škole ve Žďáře nad Sázavou pietně odhalí pamětní desku připomínající hrdinství svého studenta na den Petrových nedožitých sedmnáctých narozenin 20. května.

Čin Petra Vejvody loni rovněž získal in memoriam Cenu Michala Velíška za osobní statečnost, kterou každoročně vyhlašuje Nadace Adra ve spolupráci s televizí Nova. Lidé mu zaslali 456 nominací z celkových 538, které se v loňském ročníku ankety sešly.

Petr Vejvoda poté, co se 14. října loňského roku do žďárské obchodní školy dostala cizí žena a nečekaně bodla jednu ze studentek do ruky dlouhým nožem, dívce přispěchal na pomoc. Žena mu vrazila nůž do hrudníku. Pak opět běžela za dívkou, které se podařilo utéci, a proto bodla nožem do břicha a odtáhla do šaten jako rukojmí jinou studentku. Stačila ještě zranit policejního vyjednavače, než ji policisté zneškodnili. Petr Vejvoda utrpěl tak vážné zranění, že mu na místě podlehl.

Šestadvacetiletá Barbora Orlová z Ostravska trpící schizofrenií byla před svým činem loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 nožem zaútočila na žáky v Havířově a vážně poranila vychovatelku, která je bránila.

V případě soudního projednávání by Orlové za její čin hrozilo patnáct až dvacet let vězení, nebo i výjimečný trest. Státní zástupce Jiří Morava však trestní stíhání Barbory Orlové zastavil. Podle odborných posudků byla v době spáchání činu nepříčetná.