Celkem osmadvaceti hlasy podpořilo v úterý Zastupitelstvo města Jihlavy výstavbu spalovny neboli zařízení na energetické využívání odpadů (ZEVO). Kontroverzní stavba pravděpodobně vyroste na území města.

Ještě před odsouhlasením však zastupitelstvo vedlo dlouhou debatu. Jihlavský zastupitel a také mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek (ODS) kolegy například upozornil, že skládka v Henčově bude brzy plná. „V tomto roce bude v Henčově budována poslední etapa, skládka se tak rozšíří zhruba o 150 tisíc tun. V roce 2018 se tato skládka zaplní, a odpad nebude kam vozit. Návoz se pohybuje kolem čtyřiceti tisíc tun komunálního odpadu ročně. Je nejvyšší čas zabývat se otázkou, co dál,“ řekl zastupitelům Málek.

Některé zastupitele zajímalo, jak bude ZEVO ve městě využíváno. Dozvěděli se, že v létě se teplo zužitkuje na výrobu elektrické energie a ohřev užitkové vody. V zimě by jeho efektivita byla vyšší, teplo bude sloužit k vytápění.

Není jiná cesta

Podle vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Kataríny Ruschkové bude mít ZEVO navíc výhodu v tom, že bude ovlivňovat cenu, za jakou se bude vykupovat odpad. „Cenu budeme moci regulovat tak, aby byla nižší, než kdybychom odpad převáželi do Brna,“ řekla Ruschková s tím, že ZEVO rozhodně nepovede k tomu, že by se lidé odnaučili třídit.

Zastupitel Vladislav Jiroušek (Krásná Jihlava) podotkl, že by jeho kolegové měli věřit odborníkům a ZEVO podpořit. „Považuji se za ekologa. Evropa se tímto směrem ubírá, Američané jako největší znečišťovatelé planety ne. Tam se skládkuje, ale v Evropě to nejde už jenom kvůli tomu, že zde na to nemáme místo. Podle mého názoru není jiná cesta,“ vyjádřil se Jiroušek.

Podle některých opozičních zastupitelů je toto rozhodnutí uspěchané. Beseda s občany na téma spalovna je naplánovaná na středu 15. března. Po úterním rozhodnutí zastupitelů může být hodně bouřlivá.

Aby však mohlo projednávání výstavby ZEVO pokračovat, muselo zastupitelstvo Jihlavy v úterý odsouhlasit pokračování projektu Integrovaného systému nakládání s komunálními odpady v Kraji Vysočina (ISNOV). Stejně tak se musí zachovat i ostatní města z Vysočiny, která se do projektu přihlásila. Pokud ho schválí jako Jihlava, ISNOV určí, kde přesně bude ZEVO stát. V Jihlavě je vytipováno několik lokalit.