Zápachu a dalších omezení se bojí obyvatelé Krahulčí, kteří nyní bojují proti záměru soukromého investora vybudovat poblíž vesnice komerční bioplynovou stanici.

Petici proti „bioplynce“ zatím podepsalo šedesát lidí. Pozemky, kde má stanice vyrůst, jsou soukromé. V územním plánu je navíc lokalita vymezena jako průmyslová zóna. Investor tak stanici může postavit i přes odpor místních obyvatel. Rozhovory mezi oběma stranami stále probíhají.

„Lidé mají negativní zkušenosti s bývalou škrobárnou, na jejímž místě by stála zmíněná bioplynka. Vadil nám hlavně zápach, kterého se nedalo zbavit. Dalším problémem je zvýšení provozu v obci, kudy vede silnice I. třídy,“ vyjádřil se starosta Krahulčí Pavel Líbal.

Starosta také dodal, že se Krahulečtí budou snažit výstavbě „bioplynky“ zabránit všemi dostupnými prostředky. Podle jeho informací zatím s výstavbou stanice souhlasí jen jedna rodina.

„Investor se nás snaží přesvědčit, že bioplynka bude pro Krahulčí přínosem. Jenže je otázkou, co se s bioplynkou stane za deset dvacet let. Podle mě její výstavba obci moc nepomůže, nemáme tu ani zemědělské družstvo, které by s ní spolupracovalo. Bioplynka nepřinese ani potřebná pracovní místa,“ řekl starosta.

Soukromý investor nyní zvažuje, zda projekt komerční bioplynové stanice v Krahulčí vůbec rozjede. Zatím se připravují podklady pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Nikdo také zatím neví, kdy objekt u Krahulčí vyroste.

„Myslíme si, že by revitalizace areálu bývalé škrobárny obci určitě pomohla. Lidé z Krahulčí měli možnost zúčastnit se exkurze do bioplynové stanice, ale dostatečně ji nevyužili. Dozvěděli by se tak přímo na místě, jak se manipuluje se surovinou k výrobě bioplynu a jak a kde se tato surovina skladuje. A že tam velký zápach opravdu nehrozí,“ vysvětlila zástupkyně investora Gabriela Lobodášová s tím, že lidé mají stále o provozu bioplynových stanic nepřesné informace.

Jasno má investor i v případě dalších problémů, kterými argumentují Krahulečtí. „Dopravu v Krahulčí by provozbioplynky nezatížil. Auta by surovinu navážela od Mrákotína, do Krahulčí by se tedy vůbec nedostala. Obavy lidí vnímáme a všechny jejich připomínky se snažíme zohlednit. Včetně budoucnosti bioplynky,“ uvedla Lobodášová.

U Telče v nejbližší době vyroste několik „bioplynek“, včetně jedné výzkumné.

ZUZANA MUSILOVÁ