Výměna na postu starosty Dobronína, k níž došlo podle očekávání v pondělí na jednání dobronínského zastupitelstva, neznamená změnu postoje obce ke kauze Budínka, týkající se necelé dva roky starého nálezu kosterních ostatků zřejmě německých obětí poválečného masakru na okraji obce.

Potvrdil to nově zvolený starosta Ivan Sehnal (Sdružení nezávislých kandidátů 2010), který v čele obce vystřídal Jiřího Vlacha (KSČM). „Ve vztahu k německé straně se jednání a postoj obce po mém zvolení starostou nezmění,“ prohlásil třiačtyřicetiletý Sehnal.

Nový starosta zopakoval, že platí nabídka obce na pohřbení ostatků, nalezených v roce 2010 na Budínce, i vztyčení pamětního kříže na místním hřbitově. „Jediný problém jsme měli s tím, aby na náhrobku nebyla uvedena jména osob, které nebyly dobronínskými občany nebo jejichž ostatky nebyly na Budínce nalezeny,“ doplnil Sehnal.

Na zprávu o identifikaci ostatků z Budínky v Dobroníně, kde měla ležet těla nejméně třinácti lidí, už několik měsíců čekají, podle Sehnalových informací by měly být dosud známé výsledky analýz na Státním zastupitelstvu v Brně.

Odvolání nebo rezignace?

Výměnu starosty v Dobroníně, přestože byla v této podobě ohlášena se značným předstihem, provázela dramatická slovní přestřelka a ostré osobní útoky. Do divoké diskuse se pak zapojili i někteří lidé ze sálu.

SNK 2010 se totiž rozhodlo starostu Vlacha odvolat, a to za porušení koaliční dohody SNK 2010 s KSČM po volbách v roce 2010. Podle sdružení měl Vlach sám do konce loňského roku rezignovat, což se nestalo.

Dvaašedesátiletý Vlach na oplátku poukázal na někdejší spolupráci Sehnala s vojenskou kontrarozvědkou a zastupitele vyzval, aby Sehnala, přestože jej on sám v předchozím období označil za svého „korunního prince“, starostou nezvolili.

O tom, že Sehnalovo jméno, pod krycím jménem Bohém, figuruje na seznamu spolupracovníků s vojenskou kontrarozvědkou, informoval Jihlavský deník v čase předloňských komunálních voleb. Sehnal v pondělí zopakoval, že o tom do té doby vůbec nevěděl. V době, kdy měl spolupráci s jednou ze složek komunistické tajné policie podepsat, byl Sehnal na sklonku osmdesátých let na vojně u pohraniční stráže ve Vranově nad Dyjí. „Neměl jsem o tom tušení. Hned jsem si požádal, abych se mohl podívat do spisů, a bylo mi řečeno, že spisy byly v listopadu 1989 skartovány,“ prohlásil v pondělí Sehnal.

Vlach rozhodně odmítl, aby ho zastupitelstvo na Sehnalův návrh odvolalo, naopak sám před hlasováním o svém odvolání na funkci starosty rezignoval.

Od patnáctičlenného zastupitelstva dostal pak Sehnal při veřejné volbě nového starosty devět hlasů. Vlach, který stál v čele Dobronína sedmnáct let a byl navzdory roztržce připraven převzít místo neuvolněného místostarosty, dostal ale pouze tři hlasy. V Dobroníně se tak v pondělí rozpadla obecní rada, navíc rezignoval i druhý radní za KSČM Josef Holík, který složil i mandát zastupitele.

V pětičlenné radě tak po odchodu Vlacha a Holíka zůstali už jen tři zástupci ve volbách vítězného sdružení SNK 2010. Rekonstrukce rady obce i volba místostarosty by se měla uskutečnit na příštím jednání dobronínského zastupitelstva. Nový starosta v pondělí nevyloučil, že v obnovené radě budou opět komunisté. Předem ovšem nezavřel dveře ani před jiným uspořádáním. Po posledních komunálních volbách se do zastupitelstva dostali kandidáti šesti volebních stran a sdružení.

Přestože jednání zastupitelstva končilo v relativním klidu, vášně se mohou do Dobronína brzy vrátit. Odstupující starosta Vlach ve svém vystoupení nařkl Sehnala ze zneužití pravomoci veřejného činitele při zadávání jakési zakázky a případ chce dotáhnout až k podání trestního oznámení. „Jsou určité indicie, že k určitým věcem došlo, dávám to dohromady, a pokud to bude tak, jak to zatím vypadá, tak ten podnět dám,“ potvrdil Vlach.