Tři desítky vystavovatelů ukázaly různé druhy vánočního aranžmá a výrobků. Někteří vystavovatelé připravili i dílny pro zájemce. „Ukazujeme lidem, jak si mohou vyrobit jednoduché vánoční přání metodou enkaustika, ke které potřebujeme starou žehličku, papír a voskovky,” vysvětlila Erika Schoulová z třešťské základní umělecké školy. Podotkla, že je důležité mít starou žehličku bez napařování a české voskovky. „V těch čínských totiž není pravý vosk, takže se na rozpálené žehličce neroztečou,” podotkla Schoulová. Ve finále vzniknou barevné kusy papírů, ze kterých lze udělat přání nebo jmenovku na dárky.

Velký zájem byl mezi dospělými i dětmi také o zdobení medových perníčků. „Je to moje první zkušenost se zdobením a asi také zůstane. Pro mě je nejlepším vánočním cukrovím stejně chlebíček se salámem,” zhodnotil s úsměvem předvánoční přípravy návštěvník Michal Ondráček.

Perníčky na cvičné zdobení napekla Jana Semrádová, pro kterou je tato aktivita velkým koníčkem. „Každý rok napeču asi tak čtyři sta kusů a většinou je všechny rozdám po známých a kamarádkách,” dodala s úsměvem Jana Semrádová.