Marie Machová posledním rokem usedá do lavice tamní Základní školy Otokara Březiny.

Nadaná žákyně deváté třídy se letos biologické olympiády neúčastnila poprvé. „Už jsem soutěžila minulý rok. V okresním kole jsem byla druhá a stříbrnou příčku jsem obsadila i v kraji,“ vzpomíná Marie.

Zkušenosti se hodí

Letos se jí v obou kolech podařilo vystoupat na pomyslný zlatý stupínek. „Z vítězství mám samozřejmě velkou radost,“ říká Marie Machová. Své znalosti ale už nebude moci zúročit v celostátním kole. „Do toho mohou postoupit pouze účastníci v kategorii středních škol,“ vysvětluje Marie. Zkusit štěstí na postup do republikového kola bude moci už příští školní rok, kdy už bude studentkou pelhřimovského gymnázia. „Pokud se mi soutěžení podaří skloubit s učením, určitě se na biologickou olympiádu opět přihlásím,“ pokračuje Marie. Zkušenosti z kategorie základních škol ale nezúročí pouze v dalším soutěžení.

„Budou se mi hodit i ve výuce na gymnáziu, kde pro mě díky soutěži některá látka bude jenom opakováním,“ pochvaluje si Machová.

A proč se patnáctiletá žákyně nadchla právě pro biologii? „Tenhle předmět mě moc baví. A navíc bydlíme na vesnici, ve Veselé, takže k přírodě mám hodně blízko,“ líčí Marie. Ta kromě studia biologie našlá zálibu i ve sportech. Rekreačně plave a jezdí na kole.