„Dort je pořád ve stejném stavu. Ten se samozřejmě nezlepší, ale zatím se naštěstí ani nezhoršuje,“ potvrdil Ondřej Hájek. Prodloužit životnost témeř sto třicet let starého cukrářského unikátu, který je jediný svého druhu ve střední Evropě, může chemická konzervace.

Nejvhodnější postup, který by mohl dortu přidat několik let existence navíc, navrhla Marie Benešová, studentka Vysoké školy chemicko – technologické v Praze.

Odborné chemické konzervace se ale dort letos nejspíš nedočká. „Unikátní cukrovinka nyní přebývá ve speciální vitríně, kde je nastavená odpovídající vlhkost a teplota. Stav dortu se zatím nezhoršuje, tak s jeho konzervací ještě počkáme,“ pokračoval Hájek.

Na konzervaci exponátu zatím nejsou peníze. „Po pečlivém zvážení jsme se rozhodli, že prostředky z rozpočtu muzea použijeme na restaurování věcí, které opravu potřebují nutněji jako například svatební korouhev,“ dodal ředitel Hájek.

Dort v každém případě ale čeká zdokumentování speciálním 3D scenerem.
„Pořídíme kompletní dokomentaci dortu, prtotože i když se nám ho podaří zakonzervovat a jeho životnost prodloužit, nevydrží navěky, proto chceme, aby se alespoň v záznamech dochoval i pro příští generace,“ uzavřel Ondřej Hájek.