Vedení ODS si došláplo na svá oblastní sdružení, která se podle některých příliš bratříčkují s komunisty.

Těžkou hlavu z toho má samospráva Polné. Výkonná rada ODS totiž vzkázala spolustraníkům do pětitisícového centra regionu, že místní organizaci zruší, pokud v radě města neukončí spolupráci s komunistou Miroslavem Zvolánkem.

Místostarosta Jaroslav Sobotka (ODS) je připraven zachránit místní sdružení ODS i za cenu, že vystoupí ze strany.

Další možnosti jsou pro místostarostu vystoupit z městské rady nebo přesvědčit představitele Polné o jiné koaliční sestavě, kde by komunistu nahradil představitel jiné strany.

Většina lidí nechce politikaření

„V radě máme po jednom zástupci KSČM a ODS, naše hlasy tedy zdaleka nejsou rozhodující. Navíc hlasujeme vždycky pro společné zájmy napříč stranami,“ přiblížil Jaroslav Sobotka.

„Byla by velká škoda zrušit místní sdružení ODS. Kdyby nebyla jiná cesta, vystoupím ze strany, abych zachránil polenskou organizaci,“ upozornil včera místostarosta Sobotka. Podle člena regionální rady ODS Jana Tesaře v pátek zasedala oblastní rada ODS, ale ani tam nezaznělo k zákazu spolupráce s komunisty jednoznačné stanovisko.

„Na oblastní radě jsme se nedokázali shodnout a přesně definovat, zda naše polenské sdružení spolupracuje s komunisty, či ne. Požádali jsme proto republikový smírčí výbor ODS, aby rozhodl, zda se v Polné jedná o spolupráci s komunisty, či ne,“ připomněl včera Tesař s tím, že v dalších dnech by měl smírčí výbor přijít s návrhem jak dál.

Miloslav Palán reprezentující vysočinskou ODS ve smírčím výboru, včera telefonicky z Německa informoval, že v pátek se členové sejdou na územním jednání smírčího výboru.

V republice údajně řeší víc případů spolupráce ODS s komunisty. V kraji Vysočina tři.

„V Polné je situace na Vysočině nejkomplikovanější, v pátek bychom měli vědět víc. Kde mají jen dvě kandidátky, třeba ODS a KSČM, tam je spolupráce nevyhnutelná. Problémy tam řeší jen jejich představitelé a spolupracovat musí. Dřív všude vládli komunisté a dnes je dobře, když někde starostuje náš člověk nebo třeba nezávislý starosta,“ přiblížil Miloslav Palán, předseda místního sdružení ODS v Ledči nad Sázavou.

Situaci s napětím sleduje předseda místního sdružení ODS Třešť Karel Kříž. „Lidi dnes už ví, že politikaření do obcí nepatří. Neřeší, za jakou stranu kdo kde sedí, ale co se dohromady pro obec udělá,“ shrnul Karel Kříž.