Právě tak rozhodli porotci prvního ročníku soutěže O nejlepší bystřickou vánočku 2010.

„Z hecu,“ smál se Radek Halamka, když vysvětloval pohnutky, které ho vedly k upečení hned dvou vánoček. „Vůbec prvních v životě,“ dodával v sobotu odpoledne vítěz divácké ceny.

O prvenství Olgy Vojtové rozhodla odborná porota. „A nebylo to lehké,“ ocenil kvalitu soutěžních vzorků ředitel bystřického muzea Vladimír Cisár. Podle něj je základem úspěchu chuť, tedy dobré těsto. „Vánočka by měla i dobře vpadat. Ale do formy bych ji necpal, není nad ručně pletenou,“ dodal porotce.

Radek Halamka u odborné poroty neuspěl. „Chlapi umí udělat těsto, akorát trochu nezvládají udržet tvar,“ okomentoval jeho výtvor se slovy o „vánočkové placce“ Vladimír Cisár.

K ceně pro vítěze, kterou byl v obou případech kapr, se Halamka propracoval až při rozhodování laické poroty. Každý, kdo v sobotu 11. prosince přišel do muzea mezi dvanáctou a první hodinou odpolední, totiž mohl ochutnat ze šesti vánoček a označit nejchutnější.

Že má čich na dobré jídlo, si potvrdila Martina Čechová. To za nejlepší označila oba vítězné vzorky. „Přitom sama vánočky nepeču,“ usmála se mladá žena s tím, že ona na vánoční svátky peče perníčky a cukroví. „Pravou atmosféru Vánoc pak navodí vánočka od babičky,“ usmála se Martina Čechová.

Spokojeností pak zářil Radek Halamka, kterého jste při sobotním bystřickém Vánočním koledování mohli potkat v obleku Santy Clause. „Pečení mi dalo hodně práce. Dvě, tři hodiny než vykyne těsto, pletení a hlídání, aby těsto v troubě nezčernalo. Jsem rád, že lidem moje vánočka chutnala,“ radoval se Halamka s tím, že recept „vyžebral“ od známe.

Spokojeností zářil Radek Halamka, kterého jste při sobotním bystřickém Vánočním koledování mohli potkat v obleku Santy Clause.