VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuře je lahůdka, lidé chtějí jídlo rovnou od sedláka

Jihlava – Lidé se stále více starají o to, co jedí. Zvyšuje se počet farmářských tržišť a zákazníci si častěji jezdí „ke svému“ sedlákovi pro zeleninu, mléčné výrobky i maso.

21.12.2010
SDÍLEJ:

Farmářské trhy. Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Nejsem maniak pro zdravou výživu ani pro biopotraviny, ale kupuji si kuře z domácího chovu. Na něm si opravdu pochutnám. Je to něco úplně jiného než běžná kuřata. Je tak dobré, že není třeba koření, stačí kousek másla. Je to lahůdka,“ připustila Hana Bačáková z Jihlavy.

Podle vedoucí jihlavského Ekoinfocentra Jany Kotoučkové by většina spotřebitelů kupovala kvalitní potraviny od místních zemědělců a zpracovatelů.

„Zákazníci by dali přednost kvalitě, ale bohužel v mnoha rodinách chybí peníze a kupují se někdy i šizené málo kvalitní potraviny v super– a hypermarketech,“ upřesnila Jana Kotoučková.

Obchodník s biopotravinami a expert na zdravou výživu Vít Prchal potvrdil, že spotřebitelé změnili názor na potraviny.

Pro jídlo k babičce nebo k farmáři

„Moc lidí uvažuje, jak co chutná, kolik za to zaplatí, a hlavně jak je to zdravé. Většina neslyší na předpony bio nebo eko. Mluví o tom, že mají jídlo od babičky nebo ze dvora od svého sedláka,“ prohlásil majitel biojídelny a prodejny biopotravin Vít Prchal. Potvrdil, že nebude dlouho trvat, a běžná rodina v tuzemsku dá přednost třeba mléčným výrobkům z farmy pana Němce z Vysočiny či od manželů Dobrovolných z farmy Ratibořice na Třebíčsku nebo z farmy Sasov Josefa Sklenáře. „V Jihlavě se brzy budou prodávat na trhu možná každý týden čerstvá vejce, zelenina, maso, mléčné výrobky a celá produkce místních sedláků. Lidem takové nákupy chybí, a zájem bude velký,“ řekl Vít Prchal.

Lidé si často stěžují, že v supermarketech a hypermarketech nakoupí brambory označené jako produkt špičkové kvality. Hospodyňky při vaření občas polovinu brambor vyhodí pro černou hnilobu uvnitř vypraných hlíz.

„Letos byl extrémně vlhký rok, ale kdo stříkal proti plísni, má vydařené brambory. Kdo nakoupí u mě, má jistotu, že si odnese kvalitní brambory,“ řekl včera majitel farmy Suchá Jaroslav Kreuz. Ministerstvo zemědělství potvrdilo, že potraviny od regionálních výrobců by upřednostnilo 95 procent nakupujících. Pět procent se nezajímá o původ potravin.

„Jíme nezdravě, většinou kupujeme laciné uzeniny ze supermarketu, ale co dělat, když nejsou peníze?“ ptá se 54letá Hana z Jihlavy.

„Naším hlavním produktem je bio vepřové maso a výrobky z něj jako biouherák, biošunka, sasovské klobásy a mnoho dalšího. Všechno prodáme, protože je to špičková kvalita,“ řekl majitel farmy Sasov Josef Sklenář.

Autor: Stanislav Jelínek

21.12.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdravotnická škola ve Žďáře je kompletně zrekonstruovaná zvenčí i uvnitř, v učebnách je moderní vybavení.
33

Zdravotnická škola ve Žďáře slaví 45. výročí založení

Ilustrační foto.

Řidič nákladního auta nepřežil náraz do stromu u Račína

Doma perfektní, venku nám scházela zkušenost, hodnotí žďárský kouč Vanko

Žďár nad Sázavou – Podzimní část? Poslední roky šlo o noční můru Žďáru. Letos se to radikálně změnilo. Tým z města pod Santiniho Zelenou horou okupuje po podzimu skvělou druhou příčku.

Náměstí v Meziříčí opraví podle návrhu Miroslava Cikána

Velké Meziříčí – Novou podobu dostane velkomeziříčské Náměstí podle návrhu architekta Miroslava Cikána. Čtrnácti hlasy o tom rozhodli městští zastupitelé a starostovi Josefu Komínkovi uložili podepsat smlouvu s architektem do 31. prosince.

Meziříčí se uleví, otevře se měsíce opravovaný most

Velké Meziříčí – Řidičům, kteří projíždějí Velkým Meziříčím, se brzy uleví. V úterý 28. listopadu tam skončí uzavírka mostu přes řeku Oslavu u pošty, jež komplikuje dopravu ve městě od začátku letošního srpna.

Bránu adventu otevře v Křižanově kateřinský jarmark

Křižanov – Kateřinský jarmark, už devátý, pořádají v sobotu 25. listopadu v sokolovně v Křižanově. Začíná ve 13.30 hodin. Předvánoční akce, která se v Křižanově stala už tradicí, nabídne opět spoustu stánků s nejrůznějšími rukodělnými výrobky a adventními věnci, vánočními ozdobami, keramikou, šperky, hračkami, ale také s perníčky nebo jinými sladkostmi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT