Kontrola jim naměřila v dechu 0,7 promile alkoholu. Staly se tak dalšími v řadě mladistvých pijanů, které v poslední době odhalila Městská policie v Chotěboři v rámci akce Detektor.

„Detektor je akce zaměřená na pravidelné kontroly místních pohostinství, aby zde nekonzumovala alkohol mládež pod hranicí 18 let věku. Účastní se jí i kurátor pro mládež. Pokud mladistvé konzumenty přistihneme, informujeme jejich zákonné zástupce, další řeší už příslušný úřad,“ informoval ředitel městské policie Jiří Novotný.

Detektor je podle Novotného varováním nejen pro mladistvé konzumenty, ale také pro provozovatele hospod, restaurací a barů. Navazuje na předchozí projekt městské policie nazvaný Stop dětským kuřákům a pijanům. Do toho se v Chotěboři zapojily zhruba čtyři desítky restaurací, hospod, ale také obchodů, kde si mohou mladiství koupit cigarety i alkohol.

Provozovatelé, kteří se do projektu zapojili, označují svoje provozovny a obchody speciálními samolepkami, které nechala vyrobit městská policie.

„Samolepky se průběžně obnovují. Navíc městská policie zde provádí pravidelné kontroly, aby provozovatelé věděli, že preventivní akce městských strážníků není jen kosmetická záležitost, která začíná i končí nalepením samolepky,“ doplnil ředitel městských strážníků. Jedním z provozovatelů pohostinství, kteří se do projektu zapojili, je Pavel Halama z restaurace a biliard centra Panský dům.

„Já nejsem proti tomu dát si Plzeň, nebo dobré víno, ale pravidla jsou jasná. Nalévat do 18let, přes to nejede vlak. Pravdou je, že by dětem prospělo víc se starat o fyzičku, než popíjet alkohol a kouřit“ vysvětlil Pavel Halama proč ho projekt Stop mladým pijanům oslovil. Jak zdůraznil, Panský dům patří k těm zařízením, kde mladiství nemají šanci alkohol zakoupit.

A co obchody?

„V první řadě to není etické a je to v rozporu se zákonem. Nehledě na to že pokud mladistvý pod vlivem alkoholu spáchá přestupek nebo dokonce trestný čin a řekne, kdo mu alkohol prodal, čekají provozovatele velké problémy,“ konstatoval Halama. Jak ale připomněl, projekt Stop klade zvýšený důraz na provozovatele pohostinství, ale už méně na majitele obchodů.

„Mladistvý u nás alkohol a cigarety nedostane, ale pak si je koupí v obchodě a jde se bavit do parku, kde pak pod vlivem alkoholu může páchat výtržnosti,“ načrtl Pavel Halama další problém.

Podle ředitele městské policie jde v akci Detektor i projektu Stop mladým pijanům první řadě o to posílit u majitelů pohostinských zařízení morální zodpovědnost.

„Dopady preventivních akcí jsou znát. Hostinští si uvědomují, že hrozí kontroly, bez nich by tato zodpovědnost polevila. Strážníci se ale nezaměřují jen na restaurace. Provádějí kontroly i v místech, kde se mládež schází. Pokud zjistíme alkohol a cigarety, samozřejmě nás zajímá, v kterém obchodě je koupili,“ zdůraznil Novotný.