Rodině Vašourkových se podařilo obnovit tradici svateb, která byla dříve U Lyžaře zavedená.
„Jsme rádi, že se nám podařilo tuto tradici zachovat. Pro novomanžele poskytujeme pokoj zdarma a svatby už máme dopředu naplánované,“ nechal se slyšet majitel Karel Vašourek.
Postavit areál, ke kterému patří velký sál, restaurace, pokoje a velká zahrádka, nebylo jednoduché. Na zchátralý objekt jim přispěla i Evropská unie.
„Chtěli jsme zachovat pouze takové to nejhezčí jádro. Dřevěné trámy a klenby jsou původní, jinak je areál celý zrekonstruovaný,“ popsal Vašourek.
Přijíždějí cyklisté
Znovuotevření restaurace přivítají cyklisté, turisté, ale v zimě i lyžaři a běžkaři. „Je to dobrá zastávka, když jedeme kolem na kole, zastavíme se alespoň na pivečko,“ řekl cyklista Rostislav Novák.
Přes týden hotovky
Rozjet podnik však ze začátku nebylo růžové. Ještě teď se majitelé snaží vychytávat různé „mouchy“. Přes den však kuchaři vydají kolem šedesáti obědů.
„Ve všední dny se soustředíme především na hotová jídla, o víkendu pak na minutková. Aby se mohli lidé zastavit a pochutnat si na nějakém lepším jídle,“ popsal Vašourek.
Kuchyň U Lyžaře se zaměřuje spíše na tradiční české jídlo. Kuchaři pracují především s výrobky, které pocházejí z Vysočiny. „Vaří se z čerstvých surovin z regionu, nepoužívají se chemické přísady. Snažíme se zapracovávat tradiční jídla z Vysočiny,“ doplnil majitel.
Během léta chtějí majitelé postavit na zahrádce i velký krb na opékání prasat.