„A stále se nám zdá, že jsi tu s námi, Jane, a úsměv na tvojí tváři pokojně plave k nám,“ zpívá pětice interpretů v dojímavém textu, jejž před třiceti napsal v osmdesátých letech slovenský básník Ivan Štrpka a původně ho v létě 1989 ho v upomínku Jana Palacha nazpíval Dežo Ursíny.

Podnikatel Marian Kočner (uprostřed) sedí v jednací síni specializovaného trestního soudu v Pezinku
Kauza Kuciak: Soud kritizoval postup médií. Z jednání poprvé vyloučil veřejnost

Tentokrát jsou ovšem adresáty těchto slov, jež zpívají slovenští umělci (Milan Lasica, Nora Ibsenová, Emma Drobná, Erik Šulc a Robert Pospiš) novinář Jan Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová, kteří byli 21. února 2018 zastřeleni ve svém domě. Důvodem byla Kuciakova novinářská činnost, v níž poukazoval na korupci na Slovensku.

Zdroj: Youtube

„Oslovili jsme interprety různých hudebních žánrů a různého věku. Cílem bylo ukázat, že je možné spojit síly, nadchnout se pro dobrou věc a vytvořit něco krásného. Něco, čemu společně věříme,“ konstatoval pro slovenský deník Sme producent Marek Kučera, který za projektem stojí.

Vražda Jána Kuciaka:

Příběh vzniku písně 

Ke skladbě Představuji si zem vznikl i hudební klip a stejnojmenná webová stránka. Na ní jsou zveřejněné fotografie, které tvoří příběh vzniku písně. „Je věnovaná památce Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové – lidem, kteří svoje životy zasvětili vyššímu principu – dobru a spravedlnosti. Lidem, kteří změnili Slovensko a nikdy se to nedozvěděli,“ říká Kučera.

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko hovoří na schůzi Sněmovny 14. listopadu 2018 v Praze
Kauza vraždy novináře Kuciaka: Šéf slovenské sněmovny komunikoval se Zsuzsovou

Tato píseň není jedinou připomínkou obou mladých lidí. V pěti desítkách slovenských měst, ale také v Praze a Brně se dnes konají vzpomínková shromáždění.

Velký proces

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyvolala v roce 2018 mohutné protivládní demonstrace a politickou krizi, která vyústila v rezignaci slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD). Vytsřídal jej jeho stranický kolega Peter Pellegrini.

Slovenská policie v případu Kuciakovy vraždy obvinila pět lidí. Jeden z nich, Zoltán Andruskó, se loni přiznal ke zprostředkování vraždy reportéra. Také spolupracoval s vyšetřovateli a v prosinci uzavřel dohodu s prokurátorem, na jejímž základě si odpyká ve vězení 15 let. Dohodu v prosinci schválil soud.

Po zahájení procesu se zbylou čtveřicí jeden z obžalovaných Miroslav Marček u soudu letos v lednu řekl, že Kuciaka a Kušnírovou v jejich domě v obci Velká Mača nedaleko Trnavy zastřelil.

Vraždu investigativního reportéra si podle obžaloby objednal podnikatel Marian Kočner, který se chtěl pomstít za to, že Kuciak psal o jeho kontroverzní rozsáhlé ekonomické činnosti.